IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската модна верига C&A може да мине в китайски ръце

За кой китайски инвеститор точно става дума и каква е сумата на сделката, засега не е ясно

11:18 | 15.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската верига за облекла C&A, която е водеща на европейския пазар и разполага с близо 1000 магазина в Европа, може да попадне в ръцете на китайски собственици, пише списание Spiegel, като се позовава на запознати с преговорите източници. Според тях сделката е пред приключване, но за кой китайски инвеститор точно става дума - засега не е ясно. Пред списанието от C&A нито са потвърдили, нито са отрекли информацията.

Германското богато на традиции предприятие, което е основано през 1841 г. от Аугуст и Клеменс Бриненкмайер и наскоро обмисляше навлизане и в България, е собственост на фамилията Бриненкмайер. Базираният в Швейцария холдинг Cofra AG, в който са събрани дяловете на голямото семейство, съобщава лаконично: „Продължителното преструктуриране на C&A включва и оценката на различни начини за навлизане и ускоряване на пазари на растеж, като Китай и дигиталния бизнес, и потенциално включва и партньорства и друг вид на допълнително, външно участие“.

„Ето защо всяко представителство на C&A сондира възможностите за експанзия с редица страни и ще прави това и в бъдеще в рамките на нашата стратегия за трансформация“, се казва още в съобщението.

През последните години C&A е принудена да се бори с растящата конкуренция от онлайн магазини. Освен това конкуренти, като H&М и други, отхапват от пазарния дял. В Германия приходите на C&A са се свили с 2,62 милиарда евро през 2017 г. През 2011 г. оборотът в страната бе за 3,09 млрд. евро.

Семейство Бриненкмайер, което притежава богатство от около 20 млрд. евро, е сред най-богатите фамилии в Европа, но е и сред най-потайните. Силно католическото семейство има над 1000 члена, които имат различни дялове в концерна. Дяловете на клана са обхванати от Cofra Holding AG със седалище в Цуг, Швейцария, което е собственик на C&A. Освен в Европа, веригата е представена и на редица други важни пазари – в Бразилия, Мексико и Китай (от 1976 г., 1999 г. и 2007 г. съответно).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ratten
преди 6 години
"модна верига" ?! стига де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още