IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германецът със заграбените от нацистите творби оспорва конфискуването

От общо 1407-те творби, властите продължават да държат 1280, твърдят адвокатите на Корнелиус Гурлит

11:20 | 20.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гурлит пусна и собствен сайт, в който представя своята гледна точка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гурлит пусна и собствен сайт, в който представя своята гледна точка. Снимка: архив Ройтерс

Германецът, чиято колекция от картини за 1 млрд. долара бе конфискувана по подозрения, че съдържа творби, заграбени от нацистите, е подал официална жалба срещу конфискацията, съобщиха адвокатите му, цитирани от Ройтерс.

Документът от 45 страници е внесен в съда в Аугсбург в Южна Германия, който издаде първоначалната заповед за обиск в апартамента на Корнелиус Гурлит. Той оспорва доводите на прокуратурата за конфискуването на общо 1407-те произведения на изкуството, отнети от 81-годишният германец по подозрения в укриване на данъци. 

Гурлит, чийто баща получавал заповеди от Адолф Хитлер да купува и продава т. нар. "дегенеративно изкуство" с цел финансиране на дейностите на нацистите, стана обект на подозрения през 2010 г., след като митнически служители в Германия го хванаха с голяма сума пари във влак, идващ от Швейцария.

Когато властите обискираха апартамента му през февруари 2012 г. по подозрения за укриване на данъци, те откриха колекция от шедьоври, оценявани, според информации в пресата, на 1 млрд. долара. 

В жалбата си адвокатите на Гурлит твърдят, че изземането на произведенията е в нарушение на закона. От общо 1407-те творби, властите продължават да държат 1280, за които се подозира, че са откраднати или принудително иззети от нацистите.

Ходът на адвокатите съвпада с пускането на уебсайт, на който е представена гледната точка на Гурлит за случилото се, като се дават подробности за историята, съдържанието и вижданията му за конфискуваните творби.

Според германските закони творби, придобити от 1933 г. до наши дни, но създадени преди 1945 г., когато пада нацисткият режим, могат да бъдат разследвани като заграбени от нацистите предмети.

В уебсайта на Гурлит се посочва, че той е действал "добросъвестно", тъй като е наследил произведенията от баща си и "винаги е бил убеден", че колекцията му съдържа предмети, които баща му е придобил или търгувал легално. Отбелязва се също, че въпреки че няма законово основание Гурлит да бъде принуден да върне заграбените творби, той разглежда и обмисля исканията за това и ще продължи да го прави и в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още