IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Морис Интернешънъл пуска електронна цигара до края на годината

Продължава ръстът на бездимните продукти на компанията, 75% от потребителите на IQOS отказват цигарите

13:39 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на Philip Morris International (PMI)</em></p>

Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на Philip Morris International (PMI)

Глобалната цел и стратегия на Филип Морис Интернешънъл за изграждането на бъдеще без дим, се следва убедително и последователно и включва разширяване на портфолиото на компанията с ново поколение бездимни продукти - устройства за нагряване на тютюн и електронна цигара, както и никотинови торбички за орална употреба. Това стана ясно от интервю на Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на Philip Morris International (PMI), в интервю за предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Визията на Филип Морис Интернешънъл за изграждане на свят без цигарен дим остава непроменена и ние вярваме, че най-добрият начин да убедим конвенционалните пушачи да променят вредния си навик в посока подобряване на здравословното си състояние е чрез преминаването към устройствата за нагряване на тютюн.

"И това се потвърждава и от високите проценти на пълно преминаване към продукта – от 100 човека, закупили устройството за нагряване на тютюн IQOS, 75% са преминали изцяло на него и са спрели напълно да пушат", посочи Андре Каланцопулос.

"Затова имаме планове на първо място до края на тази година да пуснем електронна цигара в ЕС, включително и в България, и което е по-важното, обявихме на срещата с инвеститорите нова сериозна разработка на устройството за нагряване на тютюн, наречено IQOS ILUMA, което е силно усъвършенстван продукт от гледна точка на употребата. Вече няма да има нагряваща пластина, така че няма да има опасност от счупване, така няма да е необходимо да се почиства и продуктът ще е с много интуитивен дизайн".

По отношение на навлизането на устройствата за нагряване на тютюн на българския пазар главният изпълнителен директор на Philip Morris International посочи, че тази година нещата се движат малко по-бавно, отколкото са очаквали от тютюневия гигант.

"Вероятно това се дължи отчасти на пандемията от COVID-19, която по принцип не се отрази на продажбите на IQOS в глоблен мащаб. Има високи нива на запознатост с продукта, но хората преминават малко по-бавно, отколко очаквах. Смятам, че е необходим по-координиран подход от страна на правителството и здравните власти, така че посланията, които пушачите получават, да са последователни и да не ги объркват. Тогава преминаването към тези продукти ще се ускори не само в България, но и навсякъде по света."

"Ако седнем на една маса с правителствата и успеем да разработим ясен план за поетапното премахване на цигарите до 10-15 години чрез подходящите регулаторни и фискални режими, то тогава ще има градове и дори държави без цигарен дим много по-рано, отколкото подозираме", коментира Андре Каланцопулос.

Филип Морис Интернешънъл притежава миноритарен дял чрез дъщерно дружество в канадската фармацевтична компания MedicagoInc., която е започнала разработка на ваксина срещу Covid-19 на база тютюневото растение и предстои да бъде издадено разрешение за употреба от канадските регулагори.

"Тютюнът, след като премине през съответната технология, започва да произвежда вирусоподобни клетки, които само наподобяват вируса, но не съдържат генетичен материал. Когато се инжектира в организма, клетките предизвикват имунен отговор и се изграждат антитела, както при всяка друга ваксина. Ваксината се намира в напреднал стадий на разработка, като вече има създаден механизъм за ускорено издаване на разрешение и се надяваме, че и тази ваксина ще допринесе за борбата срещу Covid-19.

Андре Каланцопулос сподели, че се оттегля като главен изпълнителен директор на PMI и ще заема поста на изпълнителен председател на Борда на директорите. Негов наследник ще бъде Яцек Олчак, който над 25 години е част от компанията като неин главен финансов директор за определен период от време, а досега заемаше поста главен оперативен директор.

Целия разговор може да видите във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още