IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Estee Lauder съкращава 3% от служителите си

Козметичната компания планира да затвори и до 15% от магазините си през идните две години, за да намали разходите

21:17 | 20.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Estee Lauder съкращава работни места и затваря магазини в рамките на многогодишен план за преструктуриране, след като коронавирусната пандемия разтърси козметичната индустрия, предава Bloomberg.

Козметичният гигант планира да намали работната си сила с 1500 до 2000 позиции в цял свят, или около 3% от общия брой, и засилва дигиталните си операции, след като блокадите заради пандемията нанесоха удар на търсенето на гримове. Повечето от съкращенията ще засегнат служители в магазини и в отдела за обслужване на клиенти, съобщи компанията.

В рамките на двегодишната инициатива ръководството ще затвори между 10% и 15% от магазините на Estee Lauder и ще елиминира някои от щандовете си с козметика в универсалните магазини, тъй като клиентите се пренасочват към онлайн покупки. Компанията съобщи, че очаква разходите по преструктурирането и за други дейности да достигнат между 400 и 500 млн. долара.

„Приспособяваме броя на физическите ни магазини, за да подобрим производителността и да инвестираме в растеж“, коментира главният изпълнителен директор Фабрицио Фреда в комюнике. Той допълни, че компанията навлиза в новата фискална година с „предпазлив оптимизъм“. Estee Estee

Estee Lauder спестява пари, за да управлява бизнеса по време на пандемията. Мерките включват временно освобождаване на служители, временно намаляване на заплатите и орязване на капиталовите инвестиции, които са довели до спестявания за близо 1,1 млрд. долара, съобщи компанията.

Предпазливостта на Estee Lauder отразява трудното възстановяване на козметичната индустрия от причинените от пандемията спадове на приходите от продажби. Като цяло продавачите на козметика се справят по-добре от останалите търговци, продаващи стоки от неосновна необходимост като дрехи и модни аксесоари, защото потребителите запазват интерес към продуктите за грижа за кожата като очни кремове, макар че не купуват дрехи.

През фискалното четвърто тримесечие до 30 юни нетните приходи от продажби са намалели с 32% до 2,43 млрд. долара. Възстановяването в Азиатско-тихоокеанския регион и двуцифреният ръст на приходите от продажби в бизнеса с продукти за грижа за кожата не са били достатъчни за компенсиране на големите спадове при гримовете и парфюмите.

Прогнозата на компанията за коригирана печалба през първото тримесечие между 80 и 85 цента за акция не отговори на очакванията на анализаторите за 1,22 долара на акция. Estee Lauder съобщи, че нетните приходи от продажби през настоящия период ще намалеят с 12% до 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още