IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Elliott Management вече има 2,5% дял в Pernod Ricard

Верен на принципите си, фондът настоява за промени в компанията

13:54 | 12.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активисткият хедж фонд Elliott Management придоби дял от над 2,5% в Pernod Ricard и настоява за подобрения в маржовете и корпоративното управление във втората по големина компания за алкохолни напитки в света, пише Financial Times.

Elliott, която управлява около 35 млрд. долара и е известна с активистките си кампании, твърди, че собственикът на шампанското Mumm и уиски The Glenlivet губи пазарния си дял в ключови области и „се представя по-зле от конкурентите си по няколко метрики“.

И все пак групата, чийто най-голям акционер остава фамилията основател на компанията Рикард, предлага „значителен потенциал за подобрение“ и една от най-привлекателните инвестиционни възможности в индустрията, посочва тя. Американската инвестиционна фирма обяви днес, че има 5 процентни пункта разлика в оперативния марж на Pernod и този на по-големия конкурент Diageo.

Свиването на тази разлика означава около 450 млн. долара повече към печалбата на Pernod.

Освен това Elliott вярва, че базираната в Париж Pernod трябва да обмисли какво да прави със зле представящите се брандове и да разгледа други възможности, включително сливане с друга голяма компания за производство на алкохолни напитки, твърди източник, запознат с въпроса.

Кампанията представлява нова крачка за Elliott, която често води публични кампании за промени в големи компании и вероятно е най-известна с дългогодишната си битка с аржентинското правителство. До момента обаче е била относително тиха във Франция, която от години е смятана от чуждестранните инвеститори за трудно място за активисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още