IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинската работа пада на раменете на жените в Испания

Страната обаче извървява дълъг път по отношение на равенството между половете - в ерата на Франко жените са можели да работят само с разрешение на мъжа си

10:38 | 24.02.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки всички заявки за равенство между половете домакинската работа пада на раменете на жените в Испания, показват данни от проучване, цитирано от испанското издание на The Local. Този факт не се променя, дори и жената да е на пълно работно време или дори и ако тя изкарва парите в домакинството.

Според данните на испанския Национален статистически институт (INE) жените вършат два пъти повече работи в домакинството. Седмично им се падат по 26,5 часа, свързани с отглеждането на деца, готвене, почистване и грижи за другите членове на семейството. За сравнение мъжете също вършат такива дейности, но само 14 часа седмично.

Статистиката не се променя съществено от официалната работа на жените. Работещите на пълен работен ден прекарват 25,2 часа в домакински дейности седмично, а тези на непълен работен ден – 29,6 часа.

Относително равенство между половете в Испания по отношение на домакинската работа се вижда при хората с висше образование, които живеят сами. Тогава мъжете прекарват 11 часа седмично в занимания, свързани с домакинството, а жените – 13,3 часа.

Никаква разлика няма при възрастните испанци, когато се грижат за своите внуци. Данните на INE показват, че и бабите, и дядовците прекарват по средно 16 часа в грижи за внуците си.

The Local отбелязва, че Испания е изминала дълъг път от ерата на Франко. Тогава основната роля на жените е била на домакини и те са можели да започнат работа, да придобият собственост или дори да отворят банкова сметка единствено с разрешението на своите съпрузи.

Днес равенството между половете все повече си пробива път и например разликата между заплащането на мъжете и жените е по-малка от средното в ЕС – 19,3%, спрямо 23,4% в ЕС. От друга страна пък мъжете на пълен работен ден работят повече - 42,4 часа седмично спрямо 39,3 часа за жените. При непълен работен ден мъжете работят средно по 22,7 часа седмично, а жените - 21,6 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
а миньорската, строителната и докерската се падат на мъжете ... е и ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Aз па ще го постна още веднъж. Ае изтрийте го пак щот не ви се връзва на спосорите от БХК:Е на кого на раменете да пада?! Да не сте се разждали жени, аман от либерално-толерастки глупотевини !! Не стига, че ви храниме и ви търпиме всички капризи и прищевки, ами остава само и да ви перем гащите... Дадоха ви се всякакви права, при това отдавна. Научете се да врънкате по-малко и да си гледате задълженията, произлизащи от пола и хич не ми дреме за джендръните ви напъни!! Вместо да се правите на онеправдани / каквито не сте /, вземете малко по-сериозно да се грижите за децата си и семейството, а не на 37 да се чудите как да забременеете щот дотогава сте правили кариера / то па една кариера.... / . Ц>иганките започват на 13....Така ще си заслужите още повече уважение от нас, мъжете, каквото така или иначе имате - не всички сме пеераси, които не отварят вратата на колата на жена си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Инвестора, триете коментари, които не са ви угодни и не са в толерастко-либерастката ви линия, спусната от Партията. Позорни сте, модераторчета !!И вас майка ви е раждала, нищо , че сте на левия брягVaff !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Само в Испания ли? Че то по цял свят е така.Затова и като се еманцепират (или имане-ципират) губят способността да се задържат в семейство. Но най-удобно от всичко е, че винаги могат да обвинят мъжете за всичко. Не че понякога и за доста неща не са прави, прави са, обаче си има полезни граници, които не бива да се преминават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
И до какво ше доведе "равенството" между половете ... до появата на още поне двайсе пола ! Гнусотия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Предлагам да включат наравно и децата. И гостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Поредната долна и сексиска статия! !!! Вие икономически сайт ли сте или деца на дъгата? ... веднага да смените бойчо с некоя жена! !!... или ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още