IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deliveroo навлиза в бързите доставки до 10 минути

Новата услуга на компанията носи името Hop и е налична в някои части на Лондон

16:38 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Deliveroo се насочва към бързите доставки с услуга, предлагаща доставяне на свежи храни и други стоки до вратата само за 10 минути, пише CNBC.

Компанията за доставка на храна си партнира с британската верига супермаркети Morrisons за пускането на услугата, наречена Hop.

За начало Hop ще се предлага в югозападните части на Лондон. Тя ще използва т.нар. „тъмен магазин“ – малък склад, в който има продукти, които подготвя за доставка от нейните куриери. Morrisons ще бъде доставчик на продуктите на едро.

Ходът позиционира Deliveroo срещу редица нови стартъпи в Европа, които обещават доставка на хранителни продукти за до 10 минути. Пазарът вече е доста населен. На него оперират турската Getir, германската Gorillas и британската Zapp.

Компаниите от този тип набраха милиони долари през 2021 г. благодарение на бума на онлайн пазаруването на хранителни стоки по време на коронавирусната пандемия.

Експерти от индустрията за търговия на дребно поставят под въпрос устойчивостта на подобни начинания, посочвайки, че ще са нужни много средства, за да се постигне мащаба на голяма група като Tesco или Asda.

„Това е полезна услуга и ще расте бързо, но ако не успеете да се отличите, никога няма да постигнете голям марж или печалба“, коментира Ят Сахи, водещ консултант в областта на търговията на дребно от Fujitsu.

„Размерът на средствата, които се влагат в тази възможности, е силно непропорционален на размера на възможността“, твърди Люк Йенсен, главен изпълнителен директор на Ocado Solutions. „Подозирам, че неизбежно ще има голяма консолидация сред тези играчи“.

Цената на акциите на Deliveroo нарасна с около 1,7% в четвъртък след новините за партньорството с Morrisons. Междувременно стойността на книжата на Morrisons се понижи с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още