IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 става сюжет на книга

Мануел Вилас ще пресъздаде пандемията и как тя промени светa и връзките между хората в новата си творба

22:10 | 30.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коронавирусът внедри страх и социално отчуждаване в Испания, заяви писателят Мануел Вилас* в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Именно темата за коронавируса и как той е променил светa и връзките между хората, ще бъде пресъздадена в новата му книга, която се очаква да излезе през следващата година.
„Очарован съм от София и България, и се радвам, че съм тук по повод честването на 110 години дипломатически отношения между двете страни“, каза още той.

Според него заради сходствата, които имат България и Испания, социално-културното сътрудничество между страните трябва да се увеличава.

„Испанската и българската литература са взаимно непознати. Трябва да се работи за това литературата да е позната в двете държави, необходими са спогодби за преводи“, обясни гостът.

„Страна без култура и писатели е страна без идентичност“, коментира Мануел Вилас във връзка с ограниченията за културния живот, които се налагат заради пандемията.

Той обаче обясни, че в Испания театрите работят при спазване на мерките и социалната дистанция, като се провеждат и панаири за книги, но също при съобразяване с изискванията за безопасност.

По повод ситуацията в Испания около разпространението на вируса и ограничителните мерки Мануел Вилас заяви, че испанците реагират със солидарност и отговорност.
Вилас разказа и за срещите си у нас с ученици, изучаващи испански.

*Мануел Вилас е испански писател - носител е на отличия в няколко жанра, включително поезия, есета, разкази и романи. Последният му роман „Алегрия“ е финалист на „Премио Планета“, докато по-ранната книга „Ордеса“ печели Prix Femina Étranger. Преподава в университета в Айова. Той е в България по повод 110 години от дипломатическите отношения между България и Испания.

Целия разговор вижте във видео на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
то толкова глупости са сюжети на книги , та ковидът ли няма да е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още