IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg очаква 15% срив на оперативната си печалба за годината

Блокадите ще окажат негативно влияние върху годишните резултати, сигурен е датският пивовар

13:44 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carsten Snejbjerg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Датският пивовар Carlsberg обяви, че очаква оперативната му печалба да спадне с 15% тази година, след като блокадите ще засегнат продажбите през втората половина на годината на ключови пазари като Китай и Западна Европа. Новината изпрати цената на акциите на компанията с над 5% надолу, предава Ройтерс.

Третият по големина пивовар в света, след Anheuser Busch InBev и Heineken, отмени втория транш от обратното си изкупуване на акции и заяви, че ще съкрати неуточнен брой работни места в основния си офис в Копенхаген.

Компанията заяви, че макар потребителите да са започнали да се връщат в баровете и ресторантите в Китай и Западна Европа през лятото, блокадите вероятно ще окажат натиск върху продажбите през останалата част от годината.

Китайският пазар, който е най-големият на Calrsberg по обем, започна третото тримесечие добре, но продажбите са засегнати от наскоро подновените блокади в части от страната.

В Западна Европа продажбите в барове и ресторанти постепенно се възстановяват, но не се очаква да се върнат към нормалните си нива тази година, обяви компанията.

„Осъзнавайки, че сме изправени пред нова пазарна реалност, включително промени в потребителските предпочитания и намалени нива на търговската активност, ние вземаме мерки, за да адаптираме бизнеса си към случващото се“, коментира главният изпълнителен директор Сес‘т Харт.

През април Calrsberg се отказа от прогнозата си, но сега обяви, че очаква спадът на органичната оперативна печалба тази година да е между 10 и 15%.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 5,3 на сто до 889 крони към 7:44 ч. гринуичко време.

От средата на март цената на акциите нарасна с повече от една трета, но все още се търгува под историческия връх от 1065 крони, който достигна през януари.

Приходите на Calrsberg за второто тримесечие се понижиха с 15 на сто спрямо година по-рано до 15,9 млрд. датски крони (2,5 млрд. долара) при 8% спад на общите обеми. Всичко това отговаря на предварителните резултати, разкрити миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още