IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската Sirma ITT прави софтуер за прочути музеи в САЩ

С платформата ще работят Националната галерия на САЩ и Metrpolitan Museum в Ню Йорк

17:23 | 19.03.15 г.
Българската Sirma ITT прави софтуер за прочути музеи в САЩ

Българската технологична компания Sirma ITT, част от Sirma Group Holding, създава софтуерна система за Националната галерия на САЩ, както и за Metropolitan Museum в Ню Йорк, съобщават от фирмата.

Става дума за система за документиране, съвместна работа и управление на процесите по реставрация на произведения на изкуството, която носи името Conservation Space. Тя е разработена от българската компания и ще бъде внедрена и в други водещи музеи в Европа и САЩ.

След като бъде реализиран проектът в Америка, компанията обещава да предостави софтуерната платформа безплатно на музеите в България.

Целта на технологичната система е да осигури среда за сътрудничество и отразяване работата на професионалните реставратори от големи и малки музеи в цял свят. Тя помага на реставраторите да си сътрудничат, като отразяват и ползват детайлна информация като снимки с висока резолюция, рентгенови снимки, научни изследвания на материалите, експертни оценки, информация от предишни интервенции и научни публикации.

Благодарение на това специалистите ще имат възможност да планират по-добре и да реализират различни дейности по консервация и реставрация на произведения на изкуството, които често са на стойност десетки милиони долари.

Системата е базирана изцяло в интернет и е разработена като приложение на платформата „Сирма“ за семантична интеграция на предприятието.

През 2013 г. Sirma ITT печели отворен международен конкурс в сътрудничество с друга компания от холдинга Sirma Group – Ontotext.

Фондация Andrew W. Mellon финансира проекта, който е на стойност над 2 млн. долара.

Sirma Group Holding междувременно планира своето първично публично предлагане на Българската фондова борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още