IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са на 21-во място в ЕС по четене на книги

Основното занимание на българите в свободното им време е гледането на телевизия

08:48 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Около 20 процента от пълнолетните български мъже или почти всеки пети българин и 30 процента от българските жени, т.е. всяка трета, са прочели поне 5 или повече книги през миналата година, показват данни на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално четенето на книги.

По този показател страната ни е на 21-ва позиция от 28-те държави от блока при средно 42 процента четящи жени в ЕС и 30 процента четящи мъже, предава БТА.

Според изследване, публикувано на сайта на Асоциация "Българска книга", профилът на "четящия българин" е следният: образован и живеещ в столицата или по-голям град. Четящият българин е предимно в активна трудова възраст, с по-висок социален статус, с по-високо образование и доходи и с по-престижни професионални занимания.

Аудиторията на нечетящите българи се формира предимно от непревилигированите и уязвими групи на населението: в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд.

Според изследването четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време. На първа позиция е гледането на телевизия (95 процента), а на втора позиция - сърфирането в интернет (над 50 процента).

По актуални данни на Националния статистически институт (НСИ) у нас през миналата година е имало над 4 хил. библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хил. единици.

Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион души, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.  

Изследването на Евростат констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78 процента от жените и 54 процента от мъжете.Други страни, в които са регистрирани най-много любители на книгата са: Холандия - 66 процента жени и 38 процента мъже, както Дания и Великобритания - по 62 процента жени и 38 процента мъже.

Най-малко в ЕС четат в Португалия - едва 15 процента от жените и 12 процента от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според класация от тази година, съставена от Международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 хил. души, Китай е най-четящата нация за тази година с 36 процента активно четящо население. Следват САЩ и Великобритания с по 30 процента и Русия с 29 процента.

Резултатите от изследването сочат, че жените посягат по-често към книгите от мъжете - 32 процента срещу 27 процента при мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още