IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борусия Дортмунд има нужда от свеж капитал

Клубът ще пусне нови акции за до 86,5 милиона евро, увеличавайки основния си капитал с 20%

20:50 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Борусия Дортмунд (BVB) ще се опита да набере свежи пари, за да преодолее кризата с коронавируса. Клубът от Бундеслигата възнамерява да привлече 86,5 милиона евро от своите акционери през следващите няколко седмици, за да изплати дълговете си и да компенсира евентуалните по-нататъшни загуби заради ниската посещаемост. „Това увеличение на капитала представлява основен етап, с който „Борусия Дортмунд“ да преодолее досегашната икономическа тежест на пандемията“, казва управляващият директор Ханс-Йоахим Вацке, цитиран от икономическия тв. Канал N-TV. BVB, която редовно се радваше на средна посещаемост от около 80 000 зрители на мач преди пандемията, е силно засегната от факта, че напоследък много срещи се проведоха пред празни трибуни. Приходите от продажби се сринаха с повече от една трета през изминалия сезон. 

Броят на зрителите на германските стадиони все още е много ограничен. Управляващият директор на асоциацията на Бундеслигата DFL Кристиан Зайферт обяви, че настоящият сезон ще бъде финансово най-трудният за германските професионални клубове. През сезон 2020/21 BVB натрупа загуба от 73 млн. евро, а в предходния сезон загубата бе в размер на 44 млн. евро.

Новите акции, с които клубът ще увеличи основния си капитал с 20 процента, ще струват по 4,70 евро. Това е отстъпка от почти една четвърт от цената на затваряне в сряда. В четвъртък обаче книжата се сринаха на борсата с до 13 процента до 5,31 евро. 18,4 милиона акции могат да бъдат записани от понеделник до 4 октомври, а акционерите ще получат по едно право на записване за всеки пет акции. Банките поематели гарантират увеличаването на капитала; BVB вече има твърди ангажименти от инвеститорите за почти 2,5 милиона акции. Междувременно книжата на BVB ще отпаднат от индекса SDax на компаниите с ниска капитализация през следващата седмица поради ниската си вече пазарна стойност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още