IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите руснаци са предпочели карантина в Западна Европа

Те са плащали до 25 хил. евро на полет и са увеличили търсенето на частни самолети

09:19 | 30.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Някои компании за частни самолети регистрират ръст на търсенето от богати руснаци, които искат да прекарват време на Запад в течение на коронавирусната криза, но не могат да вземат пътнически полети заради строгите ограничения от авиокомпании и правителства, предава Ройтерс.

Пътуващите се отправят към страни като Великобритания и Кипър, където притежават имот, имат право на местожителство, понякога благодарение на двойно гражданство, или близки роднини, казват източници от индустрията.

Те плащат от 16 хил. до 25 хил. евро на полет, като цената включва до 13 пътуващи, допълват източниците.

„Хората са уморени от живота под блокада..., те търсят начини да се измъкнат“, казва Александър Осит, собственик на компанията JETVIP, която е регистрирала ръст на еднопосочните полети към Европа през последните два месеца.

Използването на частни самолети, когато повечето авиокомпании спряха полетите, не е незаконно или уникално за Русия, тъй като има съобщения и за китайци, пътуващи до родината от САЩ, и американци, кацащи в елитни ваканционни курорти в страната си.

През март е имало 250 полета с частни самолети между Москва и Европа, показват данни за полетите на 80 самолета на руски и европейски чартърни компании. Те не уточняват колко души е имало на борда на всеки самолет.

Полетите са продължили и през април, макар че са намалели до 61 двупосочни полета, въпреки че Русия спря редовните и пътническите чартърни полети до и от страната с някои изключения и блокира Москва, която стана епицентър на епидемията.

Честотата на тези полети е нараснала до 107 между 1 и 26 май.

Трима източници от авиационната индустрия казват, че броят на руснаците, долетели в страната през март, е надминал този на заминаващите в момент, когато Русия имаше относително малък брой случаи на коронавирус, а европейските страни регистрираха далеч повече заразени.

Тенденцията се е преобърнала с течение на времето и сега повече хора напускат Русия, която вече има третия по големина брой на случаите на коронавирус в света макар и с относително ниска официална смъртност, отбелязват тримата източници.

Jet Partners, която предлага полети с частни самолети, съобщи, че е регистрирала ръст на запитванията за дестинации във Франция, Испания, Кипър, Великобритания и други европейски страни.

„Хората смятат, че е по-безопасно за тях да бъдат в частните си домове в чужбина“, казва Маргарита Ломакина, търговски директор на компанията.

Станислав Круглов, акаунт мениджър във Vip Group Aero, съобщава, че е получил десетки запитвания от средата на април за полети до Виена, Ларнака и Рига от отделни лица и семейства с деца.

Авиокомпанията за частни самолети Sirius Aero информира, че цените на полетите са били с 20%-30% по-ниски през април и май в сравнение със същия период на миналата година.

Руската федерална авиационна индустрия, Росавиация, е отказала коментар пред Ройтерс за навиците при използването на частни самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ааа, що така бе, Миме? Нали уж гeйропа, уж децата ще им вземат....кво стана? Или тия приказки са само за бедните пияници, да не поискат и те в Европа, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още