IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернар Арно е най-богатият европеец и според Bloomberg

Той изпреварва основателя на Inditex Амансио Ортега

20:23 | 06.04.18 г.
<p>
	Бернар Арно изпревари Амансио Ортега и в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бернар Арно изпревари Амансио Ортега и в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на компанията LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно със състояние от 70,7 млрд. долара е най-богатият човек в Европа. Той изпреварва испанеца Амансио Ортега, основател на групата Inditex, сред чиито марки са Zara и Massimo Dutti, съобщиха Bloomberg и БТА.

По данни на агенцията Арно е излязъл и на четвърто място в списъка на най-богатите хора на планетата. Трите първи места в рейтинга на американската агенция заемат американци - шефът на Amazon Джеф Безос, основателят на Microsoft Бил Гейтс и президентът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Техните състояния са съответно 121 млрд. долара, 91,3 млрд. долара и 86,3 млрд. долара.

На пето място след Арно сега е Ортега с богатство от 70,2 млрд. долара.

Преди месец американското списание Forbes обяви своята класация на най-заможните хора в света. Според нея шефът на гиганта в онлайн търговията Amazon Джеф Безос е начело със 112 млрд. долара, а Арно е най-богатият европеец със състоянието от 72 милиарда долара.

Предишният лидер Бил Гейтс, основател на Microsoft, е слязъл в класацията на Forbes на второ място с 90 млрд. долара. Трети е инвеститорът Уорън Бъфет с 84 млрд. долара.

Пети остава основателят на Facebook Марк Зукърбърг със 71 млрд. долара.

Значителни загуби през 2017 г. е понесъл американският президент Доналд Тръмп, който е слязъл от 544-то до 766-то място в класацията със своите 3,1 млрд. долара.

Най-богатият руснак вече е Владимир Лисин, който контролира руския стоманодобивен концерн НЛМК. Той измества газовия магнат Леонид Михелсон. Според Frobes 2208 доларови милиардери са имали общо 9,1 трлн. долара - с 18 процента повече от миналата година. В класацията на американското списание за първи път влизоха 259 души, като това е първата година, когато тя включва и граждани на Унгария и Зимбабве. Най-много са гражданите на САЩ (585 души) и Китай (373 души).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още