IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барманите и танцьорите в САЩ сменят най-често работата си

Задоволството от работата е ниско и при служителите в горски стопанства, в строителството и транспорта

17:08 | 14.09.19 г.
Барманите и танцьорите в САЩ сменят най-често работата си

Бармани, оператори на кранове и танцьори в САЩ е най-вероятно да сменят заниманието си, сочат нови прогнози за заетостта на Бюрото по трудова статистика, цитирани от Bloomberg.

Около 12,9% от барманите на година ще намират друга работа до 2028 г., а 4,7% ще излязат напълно от работната сила, сочат данните от доклада. Те се доближават до прогнозите, че 18% от барманите отвъд океана ще сменят заниманието си на година.

Задоволството от работата е още по-лошо при служителите в горски стопанства, където над един на всеки шестима души се очаква да сменя заниманието си всяка година до 2028 г. След тях се нареждат общите работници и операторите на машини за рязане на трупи.

Част от причината те да пожелаят да сменят заниманието си е опасността на работното място. 47% от случаите на смърт на работното място през 2017 г. са регистрирани в строителството и транспорта, показва отделен доклад на министерството на труда.

Операторите на земеделски машини също се очаква да напускат професията си с годишен темп от 12,4% до 2028 г. 258 смъртни случая са били регистрирани сред фермери, собственици на ранчо и други земеделски професии в САЩ през 2017 г.

Професии, които изискват големи физически усилия, също регистрират силно текучество на кадри, показва изследването. Над една десета от танцьорите, охранителите, фитнес инструкторите и инструкторите по аеробика се очаква да сменят работата си всяка година.

Може би не изненадващо професии, които изискват значително образование и са високо платени, регистрират най-слабо текучество на кадри. Зъболекари, лекари и адвокати е по-вероятно да излязат изцяло от работната сила вместо да сменят работата си.

Но дори в тези професии броят на кадрите ще намалее. Очакванията са редиците на хирурзите да нарастват с около 50 души на година през следващите десет години, но в същото време около 1100 души ще ги напускат – около 600 от тях ще излязат от трудовия пазар, а около 500 ще сменят заниманието си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още