IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASOS очаква рязък спад на печалбата заради проблемите с доставките

Главният изпълнителен директор на компанията Ник Байтън се оттегля след 6 години на поста

14:33 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британският онлайн моден търговец ASOS предупреди в понеделник, че логистичните такси и прекъсванията във веригата на доставки може да намалят печалбата му за 2022 г. с над 40% и обяви, че главният изпълнителен директор Ник Байтън се оттегля незабавно, съобщава Ройтерс.

Акциите на ASOS, която продава бърза мода за тийнейджъри и младежи, се сринаха с 14% след новината, след като бележат спад в цената си от над 40% тази година.

Байтън бе част от ASOS 12 години, включително шест като главен изпълнителен директор. Компанията заяви, че незабавното му напускане ще ѝ помогне да намери нов лидер, с който да ускори международния си растеж.

„Гледайки напред, макар че представянето ни в следващите 12 месеца вероятно ще бъде ограничено заради волатилност в търсенето и натиск от страна на световната верига на доставки и разходите, сме убедени в нашата способност да уловим значителни възможности в бъдеще“, заяви главният оперативен и финансов директор Мат Дън, който ще поеме функциите на главен изпълнителен директор, докато бъде намерен нов такъв.

Компанията, чиято фискална година започва през септември, отчете ръст от 36% на коригираната печалба преди данъците за 2020-2021 г. до 193,6 млн. паунда (264 млн. долара) в резултат на тласък от пандемията, когато потребителите купуваха дрехи за вкъщи, а не за излизане, малка част от които по-късно са били връщани.

Компанията заяви, че по-ниското ниво на връщане е довело до „попътен вятър от Covid-19" в размер на 67,3 млн. паунда.

Засилвайки напрежението, ASOS заяви, че проблемите с веригата на доставки, които засегнаха движението на контейнеровози и камиони навсякъде по света от началото на пандемията насам, ще продължат и през първата половина на фискалната 2021-2022 година, което ще доведе до по-дълго време за складиране и ограничени доставки от партньорски брандове.

ASOS каза още, че очаква по-високи вътрешни такси за превоз, допълнителни митнически такси след Brexit, по-високи международни разходи за доставка и инфлация при труда.

Анализатори в Jefferies посочиха, че средната точка на новите насоки за коригираната печалба за 2021-2022 г. от 110 до 140 млн. паунда е с 35% под сегашния консенсус за 193 млн. паунда.

Макар че много от насрещните ветрове са разбираеми и, надяваме се, преходни, подозираме, че инвеститорите ще изпитат трудности да се доверят на средносрочните цели“, казват от Jefferies.

Акциите на ASOS, търгувани за 2553 пенса в понеделник, вече заличи ръстовете си, постигнати по време на пандемията, когато хората се насочиха към онлайн пазаруването. В края на февруари миналата година стойността им достигна 2997 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още