IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Tiffany склониха на офертата от LVMH

Компанията на Бернар Арно ще придобие веригата за почти 15 млрд. евро

22:38 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Акционерите на американския бижутер Tiffany одобриха с голямо мнозинство многомилиардната сделка за придобиване от страна на френската компания за луксозни стоки LVMH. Новината бе съобщена от LVMH във вторник след извънредно събрание на акционерите на американската верига за бижута.

LVMH, компанията на френския милиардер Бернар Арно, обяви през ноември, че ще придобие известния американски бижутер за около 14,7 милиарда евро, включително дълга, което се равнява на приходите от продажби за близо четири години на Tiffany.

Очаква се трансакцията да приключи до средата на годината.

Главният изпълнителен директор на LVMH Арно заяви, че зелената светлина от страна на акционерите е важна стъпка по пътя към закупуването на Tiffany. Той заговори за „емблематична компания“. Tiffany стана известна, наред с други неща, и благодарение на холивудския филм „Закуска при Тифани“.

LVMH обяви, че сделката ще укрепи позицията в сегмента на луксозните бижута и на американския пазар.

Френският кoнгломерат LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton вече притежава 75 марки, сред които Christian Dior, Fendi, Givenchy и производителя на часовници Tag Heuer. Групата включва, наред с други марки, производителя на шампансо Veuve Clicquot Ponsardin и Krug, както и модни къщи, като Kenzo и Fendi.

Компанията за бижута, основана от Чарлз Люис Тифани в Ню Йорк през 1837 г., има над 300 магазина по целия свят и дава работа на около 14 000 души. Магазинът на Пето авеню в Ню Йорк е особено известен.

Сделката затвърждава успеха на компанията на Бернар Арно, която се оценява на 200 млрд. евро. цената на акциите й успяха да поскъпнат с четири пъти в рамките на последните осем години. за да помогне за разпалването на растежа, най-богатията човек в Европа прие политика на придобивания, изразходвайки над 12 млрд. долара в рамките на 19 сделки, сключени от началото на 2016 г. С пазарна оценка от около 206 млрд. евро (227 млрд. долара) LVMH заедно с енергийната Royal Dutch Shell са най-скъпите компании, базирани в ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още