IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 години по-късно - Starbucks напуска Русия

Компанията става поредната, която си тръгва от страната, след като Москва нахлу в Украйна

16:59 | 23.05.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Затворено кафене в Русия. <em>Снимка: Oleg Nikishin/Getty Images</em></p>

Затворено кафене в Русия. Снимка: Oleg Nikishin/Getty Images

Американската верига кафенета Starbucks обяви в понеделник, че ще излезе от руския пазар след почти 15 години, присъединявайки се към компании като McDonald's, което слага край на присъствието на някои от най-големите западни брандове в страната, пише Ройтерс.

Миналата седмица McDonald's обяви, че продава ресторантите си в Русия на местния лицензополучател Александър Говор, като те ще бъдат ребрандирани с друго име, но ще запазят търговските си марки.

Базираната в Сиатъл Starbucks има 130 обекта в Русия, които са изцяло собственост и управлявани от лицензополучателя Alshaya Group, с близо 2000 служители в страната.

Starbucks не е предоставила допълнителни детайли за финансовото влияние, което ще има излизането. McDonald's заяви, че ще поеме отписване за до 1,4 млрд. долара.

В началото на март Starbucks затвори обектите си и спря дейността си в Русия, включително доставките на продуктите си в страната, след инвазията на Москва в Украйна.

Starbucks, която открива първото си кафене в Русия през 2007 г., заяви, че ще продължи да подкрепя служителите си там, включително плащайки им за период от шест месеца.

Руската медия Sota Vision съобщи по-рано през деня, позовавайки се на свой източник, че Starbucks закрива руското си юридическо лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, те и в боя не губят, пyтитo ги кара да дават фандък на украинцире.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
bvg
преди 1 година
Не те си тръгват, Путин ги гони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още