IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните власти са били обект на най-много кибератаки през 2020 г.

Има и случаи на пробиви на софтуерите за онлайн срещи и работа от дистанция, показват данните на Държавната агенция "Електронно управление"

21:11 | 27.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2100 кибератаки са били регистрирани в българското интернет пространство през 2020 година, съобщават от Държавната агенция "Електронно управление". Спрямо предходната година има ръст от 9%.

Най-голям дял от атаките са свързани с фишинг (47%), следвани от злонамерен код (38%).

cyber cyber

Източник: Държавна агенция "Електронно управление"

Данните показват, че кибератаките през миналата година са били насочени основно към здравните власти. В периода април-юни е имало увеличение на случаите на фишингатаките, свързани с информация за коронавируса.

Злонамерени атаки е имало и по отношение на финансови институции, като при тях те са били от типа RDDoS, придружени с писма с искане за откуп.

От държавната агенция посочват, че се експлоатират и уязвимите места на софтуерите за организиране на онлайн срещи, обучения и отдалечен достъп за работа. Основно за това е използван софтуер от типа "рънсъмуер" (ransomware), което води до проблеми в работата на администрациите и промени политиката за сигурност и въвеждането на нови мерки при работа от дистанция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още