IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Tesla в Невада е бил обект на осуетена кибератака

Илон мъск потвърди, че става въпрос за сериозен опит за нападение

10:45 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск потвърди, че заводът на компанията в Невада е бил обект на неуспешна кибератака.

В четвъртък Мъск написа в Twitter, че става въпрос за „сериозно“ нападение. Коментарът му бе направен след съобщение на информационния сайт Teslarati, че служител на Gigafactory в Рино е помогнал в разследване ФБР за осуетяване на планирана кибератака от руски хакер, който е бил арестуван на 22 август.

В изявление от министерството на правосъдието на САЩ заявиха, че Егор Игоревич Криучков, на 27 г., се е опитал да вербува служител на неназована компания, за да вкара зловреден софтуер в компютърната й система. Целта на софтуера е била да извлече информация от системата и да иска откуп за нея.

Криучков е обещал на служитела възнаграждение от 1 млн. долара, след като софтуерът бъде инстлариан в компютърната мрежа, посочват още от министерството.

Служителят на Tesla, с когото се е свързал Криучков, говори руски и има достъп до компютърната система на компанията, съобщава Teslarati. Служителят обаче е предупредил Tesla за осъществената връзка, а компанията се е обърнала към ФБР.

От Tesla не са отговорили незабавно на искане за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още