IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затруднената компания за кръвни тестове Theranos ще бъде ликвидирана

Дружеството не е успяло да се намери купувач въпреки 80 потенциални запитвания

15:05 | 05.09.18 г.
<p>
	Елизабет Холмс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Елизабет Холмс. Снимка: Архив Ройтерс

Theranos – преди един от най-привлекателните стартъпи в Силициевата долина, фокусиран върху създаването на нови кръвни тестове, ще бъде закрита няколко месеца, след като топ мениджърите ѝ бяха обвинени, че са измамили инвеститорите, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Wall Street Journal.

Ходът следва проваления опит на Theranos да си намери купувач. Компанията се е обърнала към над 80 потенциални купувачи, съобщава WSJ, позовавайки се на мейл до акционерите от главния изпълнителен директор Дейвид Тейлър.

„За съжаление, нито един от тези опити не се материализира в сделка. Времето ни свърши“, пише Тейлър в писмото, копие от което е публикувано от WSJ.

Компанията ще се опита да изплати на необезпечените кредитори оставащите ѝ парични средства през следващите месеци, пише още WSJ, добавяйки, че големите инвеститори са изгубили около 1 млрд. долара.

Нито Тейлър, нито представители на Theranos са отговорили веднага на исканията за коментар на Ройтерс.

Основателката на Theranos Елизабет Холмс, която започва компанията на 19 години, бе смятана за изгряваща звезда на Силициевата долина, докато не стана ясно, че много от твърденията на компанията за предполагаемо революционните кръвни тестове са били измама.

През юни Холмс и бившият председател на Theranos Рамеш Балуани бяха обвинени, че са замесени в схеми за измама на инвеститори, лекари и пациенти.

Те са използвали реклами и други средства, за да карат лекарите и пациентите да ползват лабораторните услуги на Theranos за кръвни тестове, макар че са били наясно, че компанията не може да представи точни и надеждни резултати, твърдят прокурорите.

Theranos е изпаднала в несъстоятелност по кредитното си споразумение с Fortress Investment Group, казва още Тейлър в писмото.

Той допълва, че компанията се е опитала да постигне сделка с Fortress и да ѝ даде собствеността над патентите на Theranos, а компанията да си запази оставащите парични средства от около 5 млн. долара, които да изплати на други необезпечени кредитори.

Освен на Fortress Theranos дължи поне 60 млн. долара на необезпечени кредитори, добавя Тейлър. „Тъй като кешът на компанията не е достатъчен, за да се изплатят пълните задължения към кредиторите, няма да има плащания към акционерите“, казва още той.

Компанията иска съгласието на борда и акционерите по споразумението с Fortress и ликвидиране на компанията тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още