IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо случаят "Apple срещу ФБР" може да има влияние и върху Европа

Казусът може да се окаже ключов за новия трансатлантически пакт за опазване на данните

13:11 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Битката на Apple с американското правителство за това дали да отключи защитите на смартфон, принадлежал на един от стрелците в Сан Бернардино, надмина териториалното си значение и заплашва да забави сключването на трансатлантическия пакт за опазване на европейските данни от американски очи, пише Bloomberg.

Европейският съюз (ЕС) обеща следващия месец да разкрие решението си по въпроса с това споразумение, което ще увеличи защитата на ЕС на местата, в които САЩ участва активно. Случаят с Apple увеличава опасенията, че новият план не е достатъчно обширен, твърдят представители на властите и експерти по право. Това може да означава по-големи обсъждания и отлагане на датата за завършване на споразумението.

Регулаторите, занимаващи се с опазването на личните данни, вероятно ще разгледат исканията на ФБР към Apple, когато обсъждат доколко силна трябва да е защитата на данните, твърди Вим Наувелертс от Hunton & Williams LLP в Брюксел.

Европа традиционно има по-голяма защита на личните данни от САЩ, а разкритията на Едуард Сноудън за шпионажа, извършван от американските агенции показа, че последните са насочили вниманието си към подслушване на комуникациите в чужбина.

ЕС и САЩ бяха принудени да седнат отново на масата за преговори, след като Върховният съд на ЕС обяви през октомври за невалидно предишното споразумение, подписано преди 15 години, тъй като вече не предлага достатъчно добра защита.

Повече по темата вижте тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още