IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо подовите климатици са все по-популярни?

Докато подовото отопление продължава да е скъпа екстра, едно от най-предпочитаните средства за отопление през последните години се нарича подов климатик

08:00 | 28.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ХоумМарт</em></p>

Снимка: ХоумМарт

Лятото си отиде и есенният хлад вече започва да мъчи тези от нас, които са по-чувствителни към температурни промени и редовно страдат от студени крайници. Усещането за студени крака е едно от най-неприятните и може да създава усещане за студ, дори когато температурата в стаята е висока. В същото време, затоплянето на пода през студените сезони е едно от най-големите предизвикателства във всяко домакинство. И докато подовото отопление продължава да е скъпа и слабо разпространена екстра, едно от най-предпочитаните средства за отопление през последните години се нарича подов климатик. В тази статия ще научите основните особености, предимства и недостатъци на съвременните подови климатици.

Подов или високостенен климатик – каква е разликата?

Отоплението със съвременен инверторен климатик е гаранция за комфорт, надеждност и разумни сметки за отопление през зимата. Подовият климатик е вид инверторна климатична система, предназначена за подов или нискостенен монтаж. Предимството, спрямо високостенните климатични системи, е възможността да се монтира в помещения с ниски тавани и скосявания. Подовите климатици са по-компактни и позволяват монтаж под прозорци и в други ограничени пространства. Затова и те са предпочитан и понякога единствен възможен избор за монтаж в мансарди, ателиета и други пространства, в които не може да се намери подходящо място за монтаж на високостенни климатични системи. А през лятото охлаждат успешно нагорещените подпокривни помещения.

Ниска въздушна струя – незаменимият комфорт

Повечето съвременни подови климатици имат два въздушни потока – един, насочен ниско долу на пода, и друг, насочен нагоре към тавана. И именно това е тайната на незаменимия комфорт при отопление с подов климатик. Топлата въздушна струя на пода е гаранция, че краката ви няма да измръзват, независимо колко студено е навън. А потокът, насочен нагоре, спомага за затоплянето на цялото помещение, без да духа директно в обитателите му. В допълнение, благодарение на естествената конвекция на въздуха, помещението, отоплявано с подов климатик, се затопля по-равномерно и по-бързо.

„Комфортът при отопление с подов климатик много наподобява усещането при парно отопление. Затова и подовите климатици са още по-популярни в големите градове като София и Пловдив, където домакинствата искат да намалят сметките си за отопление, без да се лишават от комфорта, на който са свикнали“ , сподели с нас Стоян Стоянов, експерт по климатична техника от специализирания магазин за климатици ХоумМарт.

Повечето от съвременните подови климатици позволяват да изберете режима на работа на двете въздушни струи – дали да работи само едната от двете или и двете едновременно. Така, ако ползвате климатика през лятото и не желаете студената струя да охлажда краката ви, можете да я изключите.

Максимална икономия в режим отопление

Подовите климатици са изключително икономични в режим отопление именно заради естествената конвекция на въздуха. Друго предимство при отопление с подов климатик е, че можете да държите температурата в стаята с 1-2 градуса по-ниска от обичайната, на която се чувствате комфортно. Причината е, че топлината в краката създава усещане за топлина по цялото тяло. Така например, ако сте свикнали да поддържате температура от 23 градуса в дома си през зимата, подовият климатик ще ви кара да се чувствате комфортно и на 22 или 21 градуса. А това със сигурност ще намали сметките ви за отопление.

Спокойни в игрите на децата

Ако се отоплявате с подов климатик, вече няма да е нужно да преследвате децата си непрекъснато и да ги молите да играят някъде другаде, но не и на студения под. А не забравяйте, че топлите крака са гаранция не само за комфорт, но и за здраве!

Недостатъци на подовия климатик

Може би единственият недостатък на подовите климатици е тяхната по-висока цена, спрямо стандартни модели инверторни климатици с идентични характеристики. Въпреки това, много потребители, които имат пространство и възможност за стандартен климатик, избират подовия заради разликата в комфорта и размерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още