IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите на Мъск за сделката с Twitter слагат спирачки на ново финансиране

Усилията на милиардера да си подсигури допълнително средства са сложени на пауза, докато не се изясни ситуацията

10:38 | 08.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Avishek Das/Getty Images</em></p>

Снимка: Avishek Das/Getty Images

Усилията на милиардера Илон Мъск да уреди ново финансиране, с което да намали своето парично участие в придобиването на Twitter за 44 млрд. долара, са сложени на пауза заради несигурността около сделката, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Мъск заплашва да се откаже от сделката, ако социалната мрежа не му предостави данни, с които да подкрепи оценката си, че фалшивите профили в платформата са по-малко от 5% от всички. Това завърши с писмо от адвокатите на Мъск до Twitter в понеделник, в което те предупреждават, че Мъск може да се оттегли от сделката, ако не бъде предоставена допълнителна информация.

Мъск е напът да плати 33,5 млрд. долара кеш, за да финансира сделката, след като уреди дългово финансиране, което да покрие останалата част от сумата. Ликвидността му е ограничена предвид факта, че богатството му, изчислявано от Forbes на 218 млрд. долара, до голяма степен е обвързано с акциите на производителя на електрически автомобили Tesla.

Мъск обсъжда получаването на финансиране от 2 до 3 млрд. долара срещу привилегирован капитал от група компании за частни инвестиции, водени от Apollo Global Management, което допълнително ще намали паричната му вноска, твърдят източниците. Обсъжданията обаче сега са сложени на пауза, докато не се изясни бъдещето на придобиването, казва един от тях.

Паузата в усилията за намиране на финансиране представлява първият ясен сигнал, че заплахите на Мъск пречат на стъпки, които биха помогнали да се завърши сделката. Twitter до момента подчертава, че Мъск изпълнява задълженията си съгласно договора, включително помага да се получи регулаторно одобрение за сделката.

Говорители на Мъск и Twitter не са отговорили на исканията за коментар, а Apollo е отказала такъв.

Мъск продаде акции на Tesla на стойност 8,5 млрд. долара през април, след като подписа сделката за придобиването на Twitter. Не е ясно обаче колко кеш има наличен, за да изпълни задължението си. Той привлече финансиране за 7,1 млрд. долара от група фондови съинвеститори, за да намали собствения си принос. Освен това Мъск се опита да намали експозицията си още повече, уговаряйки рисков маржин заем за 12,5 млрд. долара, обвързан с акциите на Tesla, но след това се отказа от този вариант миналия месец.

По привилегирования капитал ще изплаща фиксиран дивидент от Twitter по същия начин, по който облигация или кредит плаща редовни лихви, но ще се повишава в съответствие със стойността на собствения капитал на компанията.

Разкаянието на купувача

Несигурността около сделката натежава и върху плановете на банките да премахнат 13 млрд. долара дълг, с който са се ангажирали в сделката, от счетоводството си чрез синдикиране. Макар че все още се готвят да синдикират дълга, банките планират да изчакат, докато има яснота по сделката, за да стартират процеса, казват източниците.

Банките не вярват, че кредитни инвеститори ще купят дълга, докато все още има несигурност, казват източниците. Освен това банките смятат, че пренебрежителните публични коментари на Мъск към компанията не помагат особено в ситуацията и са се надявали, че той ще им помогне до момента с презентации за инвеститорите за синдикиране на сделката, добавят източниците.

Разбира се, спирането на тези дейности не засяга ангажиментите, поети от Мъск и банките за финансиране на сделката. Twitter може да отнесе казуса в съда, за да ги задължи да изпълнят задълженията си за финансиране по сделката, ако те започнат да се отказват.

Синдикирането на дълга може да се превърне в голям проблем за банките, ако спорът на Мъск с Twitter ексалира в съдебен спор и те са принудени от съдия да финансират сделката. В този сценарий те може трудно да намерят инвеститори, които да купят дълга, ако Мъск не желае да притежава компанията.

Тази възможност обаче се смята за слаба. Повечето инвеститори търгуват акции на Twitter с предположението, че е много по-вероятно компанията да постигне сделка с Мъск или да го остави да се оттегли, отколкото да премине през продължителна съдебна битка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още