IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забрана за китайски компании ще оскъпи 5G мрежите в Европа с 55 млрд. евро

Освен това въвеждането на технологията ще се забави с 18 месеца, сочи доклад

22:06 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Забрана на закупуването на телекомуникационно оборудване от китайски компании ще прибави около 55 млрд. евро (62 млрд. долара) към разходите за 5G мрежите в Европа и ще забави въвеждането на технологията с около 18 месеца, става ясно от анализ, видян от Ройтерс.

САЩ включиха Huawei Technologies, най-големия производител на телекомуникационно оборузване в света, в черен списък през май, като принудиха световни технологични гиганти да прекъснат връзки с китайската компания и подложиха на натиск европейските страни да последват примера им.

Вашингтон твърди, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж, което компанията многократно отрече.

Ходът на администрацията на американския президент Доналд Тръмп идва в момент, когато телекомуникационни оператори от цял свят се готвят за пристигането на следващото поколение мобилна технология, 5G, която обещава ултрабърз интернет за страните, които могат да направят необходимите огромни инвестиции в мрежи и оборудване.
Данните са част от доклад на телекомуникационната лобистка група GSMA, която представлява интересите на 750 мобилни оператора.

GSMA вече изрази притесненията си от последиците при пълна забрана на Huawei, чиито продукти се купуват и използват от много оператори в Европа. Huawei е един от ключовите поддръжници на лобистката група, съобщиха няколко източника от индустрията.

Допълнителните разходи на стойност 55 млрд. евро ще възникнат при пълна забрана на закупуване на оборудване от Huawei и другата китайска компания ZTE при развиването на 5G мрежите в Европа.

Двете китайски компании имат общ пазарен дял от над 40% в Европейския съюз.

„Половината от тези (допълнителни разходи) ще се дължат на по-високите разходи за внедряване от европейските оператори след значителната загуба на конкуренция на пазара на мобилно оборудване“, казва се в доклада. „Освен това операторите ще трябва да заменят съществуващата инфраструктура преди да въведат 5G подобренията“, допълват авторите.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia опроверга доклада.

„Ние предлагаме техническо решение, чрез което можем да поставим 5G оборудването си върху 4G оборудването на друга компания. Това решение може да намали разходите и сложността на промените на компаниите продавачи“, заяви говорителят Ерик Манган.

Nokia съобщи тази седмица, че е изпреварила Huawei по общ брой поръчки за 5G и регистрира повишен интерес към 5G предложенията й от европейски страни, които обсъждат ролята на китайските компании в мрежите им.

Според доклада забраната ще забави с 18 месеца въвеждането на 5G технологията, която ще бъде използвана в области от самоуправляващи се коли до здравеопазване и логистика. „Такова забавяне ще разшири пропастта във внедряването на 5G между ЕС и САЩ с над 15 процентни пункта до 2025 г.“, отбелязват авторите на доклада.

Забавянето ще доведе до затруднения в доставките за други големи производители на оборудване като Ericsson, Nokia и Samsung в случай на внезапно повишаване на търсенето. То също така ще произтече от необходимостта телекомуникационните оператори да направят преход от едно оборудване към друго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още