IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube с обвинение в събиране на лични данни на деца

Двадесет и три организации за защита на правата на децата и на дигиталните права внесоха жалба в американския търговски регулатор

21:30 | 09.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски асоциации обвиниха днес YouTube и неговата компания "майка" Google в събиране на лични данни на деца и използването им за "прицелно насочване" на рекламите. Според американските власти това е незаконна практика, предаде Франс прес.

Двадесет и три организации за защита на правата на децата и на дигиталните права внесоха жалба в американския търговски регулатор - Федералната търговска комисия - настоявайки той да проведе разследване за тези практики, съобщава БТА.

Според организациите Google събира лични данни на непълнолетни в YouTube, въпреки че официално този сайт е забранен за лица под 13 години. Събират се по-специално данни за местоположението на децата, за средството, чрез което те се свързват с интернет, или за телефонните им номера.

" Google събира тези информации, без да информира предварително родителите, и ги използва, за да насочва реклами към децата навсякъде в интернет", казват организациите.

Според организациите тези практики са в противоречие със закон от 1998 г., който забранява сайтове, предназначени за деца или за които се знае, че са използвани от деца, да събират или да използват лични информации без съгласието на родителите.

Говорител на YouTube каза, че защитата на децата и на техните семейства е приоритет на компанията. Той припомни, че компанията е инвестирала много в създаването на специално приложение YouTube за деца - YouTube Kids.

Новината за жалбата идва в контекста на нарасналото недоверие към интернет гигантите, по-специално Facebook, заради начина, по който те управляват личните данни на потребителите.

Утре създателят и президент на Facebook Марк Зукърбърг ще отговаря на въпроси пред комисия на Сената, а в сряда пред комисия в Камарата на представителите заради скандала с личните данни на потребители на социалната мрежа, озовали се в ръцете на британската аналитична фирма Cambridge Analytica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още