IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi ще инвестира 7 млрд. долара в изкуствен интелект и 5G технологии

Компанията иска да вложи тази сума в рамките на 5 години, за да постигне “абсолютна победа” на пазара на интелигентни технологии

11:38 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони Xiaomi ще инвестира над 50 млрд. юана (7,18 млрд. долара) в изкуствен интелект и петото поколение интернет технологии в рамките на следващите 5 години, докато конкуренцията в сектора нараства, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Дзюн обяви новината в писмо, публикувано в акаунт на компанията в социална мрежа, но не разкрива повече детайли за инвестициите.

По думите на Дзюн компанията трябва да се възползва от своето предимство в сферата на изкуствения интелект, интернет на нещата и създаването на умни устройства, за да постигне “абсолютна победа” на пазара на интелигентни технологии.

Обявените инвестиции показват, че Xiaomi увеличава обещаното от нея миналата година, когато разкри, че иска да инвестира 10 млрд. юана за 5 години в тези области.

Базираната в Пекин компания започна дейност като производител на смартфони на достъпни цени, но след това заложи на серия от свързани с интернет продукти, които вече включват умни телевизори, пречистватели за въздух и готварски машини.

Въпреки това Xiaomi се сблъсква със силна конкуренция на вътрешния си пазар от Huawei Technologies, която грабна 42% от китайския пазар на смартфони през третото тримесечие.

През октомври Лей обяви, че компанията му планира да пусне над 10 5G модела смартфони през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още