IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo се готви да пусне услугата си за безпилотни превози

Компанията получи разрешение колите ѝ да се движат без задължително в тях да има шофьор

15:51 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Waymo, която се подготвя да пусне първата услуга за превози на граждани с автономни коли в САЩ, стана първата компания, която получи одобрение да тества самоуправляващи се превозни средства без шофьори в тях по обществените пътища в Калифорния, пише CNBC.

Калифорнийският департамент по моторни превозни средства даде на Waymo първото щатско разрешение за тестове на безпилотни коли на публичните пътища и магистрали, обяви самата компания.

След като получи разрешението, екипът на Waymo написа в блога на компанията си своите благодарности към властите, които са дали зелена светлина на проекта, „когато технологията е готова“.

Това може да се случи скоро. Waymo планира да пусне услуга за пътуване с автономни коли във Финикс до края на тази година. Компанията твърди, че превозните ѝ средства са изминали десетки милиони мили по време на тестовете в реален трафик. Самата услуга ще се предлага в ограничен район първоначално, а след това с времето ще направи експанзия. Waymo се надява, че ще пусне своите роботаксита и в други градове и щати.

California е логично място за разширяване на програмата, като се има предвид броят на полуавтономните и напълно автономните превозни средства, които се тестват в щата.

Досега Калифорния изискваше в колите задължително да има водач на шофьорското място, когато става дума за превоз по обществените пътища.

Waymo, редица автомобилни производители и някои технологични фирми тестват безпилотни коли на затворени, частни територии от няколко години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още