IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във футуристичния хотел на Alibaba роботи носят кърпи и разбъркват коктейли

FlyZoo беше официално открит миналия месец

17:09 | 16.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Черни роботи във формата на диск и височина около един метър носят храна и нови кърпи във футуристичния хотел FlyZoo на Alibaba Group Holding, пише Ройтерс.

Роботите са част от високотехнологични инструменти, които според Alibaba съкращават драстично разходите на хотелите за човешки труд и премахват необходимостта гостите за взаимодействат с други хора.

290-те стаи на FlyZoo, който официално беше открит миналия месец, са инкубатор на технологии, които Alibaba иска да продава на хотелиерската индустрия в бъдеще, и възможност да покаже силата си в изкуствения интелект.
Експериментът подлага на изпитание и нивата на приемане на търговията без участието на хора в Китай – страна, където технологиите за споделяне на данни се посрещат с готовност и дори ентусиазъм.

В хотела леко осветени стени панели напомнят за интериора на холивудски космически кораб. Гостите се чекират на подиуми, които сканират лицето им, както и данните от паспорта им или друг документ за самоличност. Посетителите с китайски документ за самоличност могат да сканират лицето си, като използват смартфона си за предварително чекиране.

Асансьорите сканират отново лицето на гостите, за да проверят етажа им, а вратите на хотелската стая се отварят с друго сканиране на лицето.

В стаите се използва технология за гласови команди на Alibaba за промяна на температурата, пускане на пердетата, нагласяване на осветлението и поръчване на обслужване по стаите.

В ресторанта на хотела по-високи роботи във формата на капсула носят храната, която гостите са поръчали чрез приложението на FlyZoo, докато са в отделен бар. Голяма роботизирана ръка може да смеси над 20 различни вида коктейли. Камери за лицево разпознаване прибавят автоматично таксите за стаята.

За отчекиране гостите натискат бутон на приложението, след което стаята се заключва и те плащат автоматично чрез онлайн портфейла на Alibaba. След като направят това, данните от сканирането на лицето на гостите автоматично се изтриват от системите на Alibaba.

FlyZoo се намира в град Ханджоу, на 170 км югозападно от Шанхай и на кратко разстояние от централата на Alibaba. Цената на стаите започва от 1390 юана (205 долара) на вечер.

В хотела работят и хора, но Alibaba отказва да уточни колко точно. Сред тях са главните готвачи и чистачките, както и служители на рецепцията, помагащи с обичайните процедури по чекиране на гостите, които не искат лицата им да бъдат сканирани и желаят да използват електронни карти за ключ.

Но развитите технологии, включващи лични данни, включително лицево разпознаване, стават все по-популярни в Китай, където регулациите са минимални, а правителството създаде проекти за публично наблюдение, които използват биометрични данни.

Alibaba създаде и други силно автоматизирани проекти за книжарници и хранителни магазини.

Магазините за хранителни стоки на компанията Hema са добре приети и вече наброяват около сто в цялата страна.
Целта на тези проекти е от една страна да развиват изкуствения интелект и друга високотехнологична експертиза, които ще засилят предлагането в електронната търговия на Alibaba, както и развитието на нови бизнес области в момент на забавяне на ръста на приходите от електронна търговия, отчасти заради търговската война между САЩ и Китай.

Alibaba възнамерява да построи и други хотели, но те ще бъдат използвани главно от служителите на компанията, които са в командировка в централите на компанията в Пекин и Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още