IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече стават призивите за преразглеждане придобиването на Instagram

И главният прокурор в Колорадо се опасява, че сделката с Facebook може да е повлияла негативно на конкуренцията

14:48 | 20.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антитръстовите власти са прави да разгледат отново придобиването на Instagram от Facebook, за да решат дали сделката не пречи на конкуренцията, обяви главният прокурор на Колорадо Фил Уайзър, допълвайки към призивите за нов контрол над придобиването на приложението за споделяне на снимки и видео, пише Bloomberg.

В интервю Уайзър посочва, че големите интернет платформи като Facebook са успели да купят развиващи се конкуренти без достатъчен преглед на ефекта, който това ще има върху конкуренцията.

"Обръщайки се назад, изглежда сякаш тази трансакция не е получила вниманието, което е заслужавала“, коментира Уайзър във връзка с придобиването на Instagram. “Когато едно сливане не е оспорвано, това не означава, че е имунизирано срещу всяко бъдещо предизвикателство“.

Коментарите Уайзър отправи в момент, в който щатските и федералните власти предприемат стъпки за разследване на американските технологични компании след призиви от републиканци и демократи да се провери дали те не потискат конкуренцията. Един от основните въпроси е дали въпросните гиганти не са използвали поглъщанията на стартъпи, за да елиминират бъдещите си конкуренти от пазара.

Федералната търговска комисия е създала работна група, която да проучи проблема. Тя започна широко разследване на Facebook, което отчасти разгледали дали компанията не е нарушила конкуренцията, като е придобила стартъпи, твърдят източници, запознати с въпроса. Агенцията е проучила купуването на Instagram и го е одобрила по-рано без възражения.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг твърди, че размерът на социалната мрежа ѝ позволява да прави неща, за които регулаторите настояват, като по-доброто управление на съдържанието, което би било много по-трудно, ако Instagram беше отделна компания. Той твърди, че приветства регулацията, но разделянето на фирмата няма да отговори на притесненията на властите, включително по отношение на опазването на личните данни и споделянето на данни.

Говорителка на Facebook не е отговорила на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още