IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Хамбург разследват Facebook за транскрибиране на гласови съобщения

Редица големи технологични компании се натъкват на сериозни проблеми с дигиталните си асистенти и транскрибиране на команди

23:02 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook е разследвана от Службата за защита на данните в Хамбург заради транскрибиране (сваляне като текст) на аудио съобщения на потребители на услугите й, съобщава Bloomberg. То се прибавя към разследването срещу гласовия асистент на Google.

Facebook „в момента е обект на отделно разследване“ за транскрибиране на комуникации между човек и машина или между човек и човек, съобщи комисарят за защита на личните данни на Хамбург в прессъобщение.

По-рано през август Bloomberg съобщи, че Facebook транскрибира аудио съобщения на потребители, които използват опция в приложението Messenger за транскрибиране на гласовите им чатове. Човешката оценка цели да провери дали изкуственият интелект на социалната мрежа интерпретира правилно съобщенията.

Facebook е изправена пред засилено внимание от регулаторните органи на бизнеса й в Европа, включително антитръстово разследване на криптовалутата й Libra и множество разследвания за нарушаване на личното пространство, които може да доведат от солени глоби.

Социалната мрежа е отказала коментар, но преди време съобщи, че е спряла човешката оценка на аудио съобщенията в началото на август.

Проблемът с дигиталните асистенти и траскрибиране на команди на потребителите преследва редица големи технологични компании. Властите в Хамбург разследват Google заради записите и компанията вече се съгласи да спре практиката най-малко за три месеца. Подразделението на Alphabet трябва да предупреждава потребителите за риска от случайно активиране на записи на реч и да иска съгласие за транскрибирането им, съобщи регулаторът.

Apple и Amazon.com също замразиха или обявиха промени в човешкия анализ на команди на потребителите на фона на засилващото се внимание на регулаторите и законодателните органи по света заради последиците за личното пространство от практиката. Американският Конгрес работи по законопроект за личното пространство, който ще включва и управлението на гласовите записи.

В отделно разследване на регулаторните органи в понеделник Facebook спечели временно замразяване на германска антитръстова заповед, която й забраняваше да комбинира данни на потребители на различни услуги. Федералният картел, който издаде заповедта, съобщи, че ще обжалва решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още