IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висши мениджъри на Samsung отиват на разпит

Прокурори продължават разследването в Южна Корея във връзка със скандала, който доведе до отстраняването на президента

11:04 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Част от висшите мениджъри на Samsung са били призовани на разпит от специални южнокорейски прокурори във връзка със скандала, който доведе до отстраняването на президента на Южна Корея Пак Кън-хе, пише Bloomberg.

Заместник-председателят Чои Гий-сунг, отговарящ за корпоративната стратегия, както и президентът Чанг Чунг-ки, са били привикани на разпит, заяви говорителят на прокурорите пред Bloomberg News.

Чои и Чанг ще дадат показанията си днес, като е известно, че и двамата не са обвинени за извършването на каквито и да било нарушения, но по думите на говорителя това може да се промени.

Призовката идва след като през миналия месец парламентът подложи на строг разпит Лий Дзие Юн, който де факто управлява Samsung Group в момента и е единият от заместник-председателите на Samsung Electronics – най-големият производител на мобилни устройства в света.

Депутатите разпитаха Лий за това дали най-големият южнокорейски конгломерат не е получил политически облаги в замяна на дарения за фондации, контролирани от приятел на президента. Лий отрече обвиненията по време на изслушването.

Говорителката на Samsung Group е отказала да коментира въпроса пред Bloomberg News.

В предварителните си резултати, които обяви миналия петък, Samsung Electronics разкри най-високата си оперативна печалба от три години насам, което показа, че компанията се възстановява бързо от кризата със самозапалващите се телефони Galaxy Note 7. Технологичната фирма обяви 50% ръст на печалбата, който до голяма степен се дължи на по-силното търсене на чипове и дисплеи от страна на други производители на смартфони.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още