IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vision Fund записа загуба от 17,7 млрд. долара

Стартъпите, в които Масайоши Сон държеше да инвестира, сега се борят с последиците от коронавируса

13:41 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

SoftBank Group заяви, че нейният Vision Fund е загубил 1,9 трлн. йени (17,7 млрд. долара) през миналата фискална година, след отписването на стойност от инвестициите му, включително WeWork и Uber Technologies, пише Bloomberg.

Компанията отчете оперативна загуба от 1,36 трлн. йени за 12-те месеца до края на март и нетна загуба от 961,1 млрд. йени. Базираният в Токио конгломерат пусна данните в две предварителни изявления миналия месец. Загубата е най-лошата в 39-годишната история на компанията.

Vision Fund, който е на стойност 100 мрлд. долара, се превърна от основен двигател на печалбата само допреди година в най-голямата тежест върху финансовите резултати на групата. Разочароващото първично публично предлагане на Uber през миналия месец беше последвано от провала на WeWork през септември и от спасението ѝ от SoftBank. Сега Сон се бори и с влиянието на коронавируса върху портфолиото от стартъпи, които оперират предимно в областта на споделената икономика. По-късно днес Сон трябва да даде брифинг.

Освен това SoftBank отчете загуба от собствените си инвестиции, в това число WeWork и сателитния оператор OneWeb, който подаде документи за обявяване в несъстоятелност още през март.

Миналата година усилията на WeWork да стане публична се провалиха, а SoftBank се погрижи да ѝ даде спасителен пакет от 9,5 млрд. долара. Освен това натовари своя оперативен директор Марсело Клор със задачата да преобърне бизнеса. По-рано тази година японската компания се отказа от едно от споразуменията си – да купи акции за 3 млрд. долара от досегашните акционери, включително от бившия главен изпълнителен директор Адам Нойман.

Под контрола на SoftBank We Work предлага значителни намаления, за да минимизира отказите от ползване на услугите ѝ след наложените от правителствата задължителни блокади и карантини, които принудиха редица служители по света да работят от домовете си. Базираната в Ню Йорк компанията не е плащала наем за помещенията, които ползва, за април, а сега води преговори с наемодателите с молба за намаляване на наемите, споразумения за споделяне на приходи и други възможности, опитвайки се да намали задълженията си, твърдят източници, запознати с въпроса.

Инвестициите на Масайоши Сон в услугата за хотелски резервации Oyo Hotels & Homes и в Uber Technologies, които са сред най-големите в портфолиото на компанията, също се представят слабо. Oyo, в която SoftBank инвестира около 1,5 млрд. долара, миналия месец пусна служителите си в отпуск в страните отвъд вътрешния си пазар Индия, тъй като се опитва да оцелее по време на пандемията. Книжата на Uber пък се търгуват с 28% под цената от първичното публично предлагане на компанията.

Докато нарастваха притесненията за инвестициите, Сон отговори с две програми за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още