IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания изпревари САЩ и Китай по ръст на технологичните инвестиции

С 44% са нараснали средствата, инвестирани в британски стартъпи през 2019 г.

16:00 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестициите в британския технологичен сектор са нараснали с по-бърз темп, отколкото тези в Съединените щати и Китай миналата година, сочи ново проучване, цитирано от CNBC.

Финансирането с рисков капитал на британски стартъпи е нараснало с 44 на сто до рекордните 13,2 млрд. долара през 2019 г., сочи доклад, подготвен от Tech Nation и Dealroom.

За сравнение данните на Dealroom показват, че инвестициите в американски и в китайски технологични фирми са се забавили от януари до декември. При САЩ спадът е с 20 на сто, а при Китай – с цели 65 на сто. САЩ и Китай все пак останаха начело по общ обем на сделките, тъй като са успели да привлекат съответно 116 млрд. и 33,5 млрд. долара.

Статистиката показва, че близо половината от всички инвестирани в британски технологии средства са дошли от американски и азиатски инвеститори. Миналата година те се насочиха към Великобритания и като цяло към Европа в търсене на по-ниски оценки предвид нарастващия интерес в области като финансовите технологии. Стартъпи като Monzo и Klarna привлякоха огромни 9-цифрени суми в рамките на сделки, водени от американски инвеститори.

Но финтех не е единственият сектор, в който се наблюдава значителен растеж. Развиващи се индустрии като изкуственият интелект, т.нар. „дълбоки технологии“ и чистата енергия също са се радвали на силен приток на средства. Компанията за здравни решения Benevolent AI набра 90 млн. долара, фирмата за виртуална реалност Melody привлече 60 млн. долара, докато енергийната Ovo беше подкрепена от инвеститорите с 260 млн. долара.

Какво стои зад британския растеж?

Великобритания е привлякла една трета от близо 40-те млрд. долара, вложени в европейски технологични компании миналата година, сочат данните на Dealroom. Това не значи, че други държави на континента не се радват на значителен растеж. Инвестициите в германски стартъпи са скочили с 41% до 7 млрд. долара през 2019 г., а тези във френски технологични фирми – с 37% до 5,2 млрд. долара.

И все пак сумата за Великобритания изпреварва значително тази на другите от континента, тъй като достига 13,2 млрд. долара.

"Най-привлекателното нещо в инвестирането във Великобритания е пакетът“, коментира Мат Уормън, министър на дигиталните въпроси. По думите му Великобритания има подкрепяща бизнес среда, география и език, както и част от най-добрите в света училища, което подкрепя растежа на технологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още