IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: Huawei и Hickvision са подкрепени от китайските военни

Американските власти изкараха списък с фирми, за които твърдят, че имат близки връзки с Пекин

12:25 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп заяви, че водещи китайски фирми, включително гигантът в телекомуникационното оборудване Huawei Technologies и фирмата за видео наблюдение Hikvision са собственост или са контролирани от китайските военни. Така САЩ положиха основите за нови американски финансови санкции срещу Пекин, предава Ройтерс.

Миналата година Вашингтон постави Huawei и Hikvision в търговския си черен списък във връзка с опасения за националната сигурност и поведе международна кампания, призовавайки своите съюзници да изключат Huawei от 5G мрежите си.

Документът на Министерството на отбраната включва 20 компании, които оперират в САЩ и които Вашингтон обвинява, че са подкрепени от китайските военни. В него попадат още China Mobile Communications Group и China Telecommunications, както и производителят на самолети Aviation Industry Corp of China.

Списъкът е съставен от Министерството на отбраната, на което със закон от 1999 г. със закон е възложено да направи списък на китайските военни компании, опериращи в САЩ, включително тези, които са „собственост или са контролирани“ от Народоосвободителната армия и предоставят търговски услуги, занимават се с производство или износ.

Действията не Пентагона не са свързани със санкции, но законът гласи, че президентът може да наложи такива, а те могат да включват блокиране на цялото имущество на компаниите.

Huawei, China Mobile, China Telecom, AVIC и Китайското посолство във Вашингтон не са отговорили на запитването за коментар.

Hikvision определя твърденията като „неоснователни“ и отбелязва, че не е „китайска военна компания“ и никога не е участвала в каквато и да било развойна дейност на военни приложения, но би работила с правителството на САЩ за разрешаване на проблема.

Пентагонът е подложен на натиск от страна на двете американски политически партии да публикува списъка, предвид нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин във връзка с технологиите, търговията и външната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още