IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон е искал да блокира достъпа на Huawei до финансовата система на САЩ

Планът, който в крайна сметка е бил отменен, призовава за включване на Huawei в списъка със специални граждани и блокирани лица на Министерството на финансите

21:20 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е обмисляла забрана срещу китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co Ltd за достъп до финансовата система на САЩ по-рано през годината, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от трима източници, запознати с темата. 

Планът, който в крайна сметка е бил отменен, призовава за включване на Huawei в списъка със специални граждани и блокирани лица (SDN) на Министерството на финансите.

Един от хората, запознати с въпроса, който подкрепя този ход, споделя пред Ройтерс, че идеята може да бъде съживена през следващите месеци в зависимост от това как се развива търговската война и как процедира Huawei.

Планът е бил разгледан от Съвета за национална сигурност на Белия дом и се приема от служителите като извънредна опция в арсенала от политически инструменти за санкциониране на компанията. Подобно действие може да направи практически невъзможно компанията да извърши транзакции в щатски долари.

През ноември от Вашингтон сигнализираха, че могат да разхлабят наказателните мерки срещу телекомуникационната компания.  Търговският министър Уилбър Рос заяви в интервю за Bloomberg, че лицензите, позволяващи на американски компании да работят с Huawei, ще започнат да се издават “много скоро”.

Huawei не може да предлага нови телефони с Android и приложения на Google, докато забраната е в сила, а възможността да ъпдейтва този софтуер във вече наличните си смартфони ще изчезне, когато временните лицензи изтекат. Перманентен лиценз може да позволи на Google и Huawei да възстановят бизнеса си.

Забраната на Huawei беше предизвикана преди всичко от опасения, че Китай може да използва нейното оборудване, за да шпионира САЩ, а Федералната търговска комисия дори предложи да забрани на телекомуникационните компании да използват хардуер на Huawei, ако получават финансиране от държавен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още