IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В дългосрочен план блокчейнът ще помогне за трансформирането на бизнеса

Глобалните ръководители с познания в технологиите са готови да направят някои важни стъпки още през следващата година, показва проучване на Делойт

16:29 | 14.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приемането на блокчейн все още е в начален етап в Централна и Източна Европа, както и в региона ЕМЕА (страните в Европа, Близкия изток и Африка), развивайки се с различна скорост в различните сектори. Като цяло обаче се наблюдава категоричното убеждение, че в дългосрочен план въздействието на блокчейн ще помогне за трансформирането на бизнеса.

Това са изводите от новото глобално проучване на Делойт, проведено сред повече от хиляда глобални ръководители, ангажирани с блокчейн. Те са от седем държави и девет индустрии, като мнението им е индикатор за това как се развива блокчейн технологията.

Делойт проведе и непредставително изследване в десет държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително и България и така прибави няколко допълнителни нюанса към изводите от глобалното проучване, съобщиха от българския офис на международната компания.

Макар и още да не е съвсем готов за централно място в праймтайма, с всеки изминал ден блокчейн се приближава до момента на своя решителен пробив. В САЩ и някои западноевропейски държави, инерцията се измества от фокус върху обучението и проучването на потенциала на технологията към идентифициране и изграждане на практически бизнес приложения. Глобалните ръководители с отлични познания в технологиите, които взеха участие в проучването, имат по-прагматични възгледи и изглежда, че са готови да направят някои важни стъпки през следващата година.

Още от статистиката в ЦИЕ

Половината от анкетираните в ЦИЕ смятат, че цялата блокчейн история е донякъде преувеличена, но 45% от тях, също така са убедени, че тази технология ще промени из основи тяхната индустрия, а компанията им ще загуби конкурентно предимство, ако не приеме използването на блокчейн технологията.

Две трети от участвалите в проучването са на мнение, че блокчейн предлага много повече от това да осигури просто една нова технология за разплащания и ще има ефект върху няколко индустрии освен финансовия сектор.

Само 42% от участниците в проучването посочват, че техният изпълнителен екип притежава задълбочено разбиране на блокчейн технологията.

76% от респондентите споделят идеята, че блокчейн ще бъде приет като мейнстрийм технология, но само 27% от тях планират да заменят част или цялата система, която използват с иновации, базирани на новата технология.

Само една четвърт от анкетираните потвърждават, че до момента са направили инвестиции, свързани с блокчейн, но почти 30% заявяват, че ще инвестират поне 100 хил. евро в технологията през 2019 г.

Почти 60% от ръководителите на компании, включили се в анкетата, смятат, че решенията, базирани на блокчейн, са по-сигурни от традиционните.

Блокчейн днес

На глобално ниво наблюдаваме процес, в който блокчейн е в т.нар. точка на инфлексия с инерция, която се измества от „блокчейн туризъм“ и проучване на потенциала на технологията към създаване на приложения в бизнес практиката. Това важи най-вече за дигиталните компании в сравнение с традиционните компании, които все още работят над процеса на въвеждането на дигитални технологии в съществуващите бизнес операции и протоколи, отчитат в Делойт. – В същото време, в глобален мащаб наблюдаваме тенденция, при която традиционните компании в момента отделят повече ресурси за блокчейн отколкото преди в усилието си да постигнат по-голяма ефективност и да разработят нови бизнес модели и източници на приходи.

Въпреки интереса от страна на респондентите, които представляват традиционните компании към възможностите на блокчейн, близо 39 % от представителната извадка смятат, че блокчейн е преекспониран. 

В Съединените щати този процент е по-висок: 44% в сравнение с 34% в проучването на Делойт от 2016. Сами по себе си тези цифри показват, че блокчейн се движи в грешната посока. Въпреки това тази промяна в отношението по-скоро отразява преориентиране към прагматична гледна точка сред привържениците на блокчейн технологията.

В региона на Централна и Източна Европа повече от половината от анкетираните са убедени, че цялата блокчейн история е преекспонирана, но 45% от тях, също така считат, че тази технология изцяло ще промени тяхната индустрия, а компанията им ще загуби конкурентно предимство, ако не приемат използването на блокчейн технологията.

Най-много представители на секторите – „Енергия и ресурси“ и „Технологии, медии и телекомуникации“ са определили като заплаха за техния бизнес пренебрегването на блокчейн технологията, 42% от респондентите от сектора на финансовите услуги споделят същото мнение.

Секторът на финансовите услуги беше една от първите индустрии, която проучи блокчейн и е глобално призната като индустрията с висок потенциал да бъде наистина повлияна от блокчейн технологията. Също така в нашето проучване повече от една трета (38%) от респондентите се идентифицират като работещи в сектора на финансовите услуги. След възстановяването от финансовата криза, банките трябва да се изправят пред предизвикателствата на иновациите, бързо променящите се нужди на потребителите и заплахите и възможностите, идващи от финтех компаниите.

В съответствие с тези нови тенденции блокчейн се превръща в гореща тема, но представителите на сектора на финансовите услуги също са склонни да смятат, че темата се преекспонира. По-голямата част от анкетираните считат, че новата технология ще бъде от съществено значение за финансовата индустрия, но тя няма драстично да преобрази целия пазар. Една четвърт от тях вече са участвали в обединения с други играчи, за да проучат възможностите при потенциални случаи на употреба на блокчейн.

Убеждения срещу действия

На въпроса дали вярват, че блокчейнът е просто „база данни за пари” с ограничени възможности за прилагане извън сферата на финансовите услуги, само 18% от анкетираните в САЩ са съгласни с това твърдение срещу 61% от анкетираните във Франция и Обединеното кралство.

В същото време в Централна и Източна Европа две трети от анкетираните смятат, че блокчейнът предлага много повече от това да осигури просто една нова технология за разплащания и ще има ефект върху няколко индустрии освен финансовия сектор.

 

Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още