IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удар за Apple - ЕС договори единен порт за зареждане на мобилните устройства

До есента на 2024 г. USB Type-C ще стане универсалният порт за зареждане на всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС

15:33 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американската технологична компания Apple ще трябва да промени зарядното устройство на своя iPhone за продажбите си в Европа до 2024 г., след като страните от Европейския съюз и законодателите постигнаха споразумение във вторник за единен порт за зареждане на мобилни телефони, таблети и камери за първи път в света, предаде Ройтерс.

До политическата намеса, която според Европейската комисия ще улесни живота на потребителите и ще им спести пари, се стигна, след като компаниите не успяха да постигнат общо решение.

Брюксел настоява за единен порт за зареждане на мобилните устройства от повече от десетилетие заради оплаквания от потребители на iPhone и Android, че трябва да сменят различни зарядни устройства за своите устройства.

iPhone се зарежда чрез кабел Lightning, докато устройствата, базирани на Android, използват USB-C конектори. Половината от зарядните устройства, продадени с мобилни телефони през 2018 г., са имали USB micro-B конектор, 29% са били с USB-C конектор, а 21% - с Lightning конектор, сочи проучване на ЕК от 2019 г.

"До есента на 2024 г. USB Type-C ще стане общият порт за зареждане на всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС", се казва в изявление на Европейския парламент.

Еврокомисарят за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че сделката ще спести около 250 млн. евро на потребителите. "Това също така ще позволи на новите технологии като безжичното зареждане да се развият и узреят, без да позволяват на иновациите да се превърнат в източник на фрагментация на пазара и неудобство за потребителите", каза той.

Apple вече предупреди, че предложението ще навреди на иновациите и ще създаде планина от електронни отпадъци. От компанията не са отговорили веднага на запитване за коментар.

"Горди сме, че лаптопите, електронните четци, слушалките, клавиатурите, компютърните мишки и преносимите навигационни устройства също са включени", каза евродепутатът Алекс Агиус Салиба, който ръководеше дебата в парламента.

Лаптопите ще трябва да отговарят на законодателството в рамките на 40 месеца след влизането му в сила. Изпълнителната власт на ЕС ще има правомощия в бъдеще да хармонизира системите за безжично зареждане.

Фактът, че сделката обхваща и електронни четци, слушалки и други технологии, ще засегне и Samsung, Huawei и други производители на устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още