IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber увери, че може да се справи с кризата с коронавируса

Новините изстреляха цената на акциите на компанията с 44% нагоре

10:12 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg

Книжата на Uber Technologies повишиха стойнстта си с 44% в четвъртък, след като главният изпълнителен директор Дара Косровшахи заяви, че компанията разполага с достатъчно средства, за да премине през кризата с коронавируса. Освен това той подсказа за възстановяване на някои части на бизнеса, предава Ройтерс.

„Ние сме големи късметлии да имаме силна финансова позиция с около 10 млрд. долара неограничени пари в брой към края на февруари“, коментира Косровшахи пред анализатори преди началото на търговията вчера. „При криза ликвидността е ключът“.

Цената на акциите на базирания в САЩ конкурент Lyft се повиши с 30 на сто след положителните коментари.

Думите на Косровшахи дойдоха в момент, в който стъпките за овладяване разпространението на коронавируса забавиха икономическата активност, принудиха редица компании да пазят парите си и да търсят начини да продължат да плащат заплати, дори в момент, в който фактически не оперират.

Според Косровшахи един екстремен сценарий, при който бизнесът с превози се свие с 80%, Uber все пак ще има 4 млрд. долара неограничени пари в брой.

Въпреки че превозите са спаднали с 60 до 70 на сто в засегнатите от вируса райони, като Сиатъл, в други, като Хонконг, най-лошото вече е зад гърба на всички, а Uber се насочва към възстановяване на процесите си, посочва изпълнителният директор. „Скоро градът ще започне да се движи, Uber също“, допълни той.

„Вярваме, че такъв тип събитие ще доведе до това, че по-слабите играчи ще отпаднат от пазара, а Uber ще запази доминантния си пазарен дял, излизайки от кризата“, коментират анализатори на KeyBanc Capital Markets.

Uber и Lyft започнаха да спират превозите в своите платформи в Съединените щати и Канада, след като властите призоваха за социално дистанциране за борба с вируса.

Освен това акциите им понижиха стойността си. Цената на книжата на Uber се е понижила почти наполовина тази година, докато при Lyft спасът е с 65 на сто.

Бизнесът с доставки на храна на Uber – Uber Eats, обаче се радва на растеж, тъй като повече хора искат да избегнат излизането навън за храна и поръчват от ресторанти.

„Eats бизнесът ни е важен ресурс в момента, особено за ресторантите, които са засегнати от политиките за овладяване на вируса“, коментира Косровшахи.

По-рано тази седмица Uber Eats каза, че ще премахне таксата за доставка за независимите ресторанти в Съединените щати и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още