IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber прекратява дейността си в Дания

Нов закон за такситата затяга правилата за превоз на пътници

18:03 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделени пътувания Uber прекратява дейността си в Дания, съобщава CNN. Очаква се до 14 април американският технологичен стартъп да затвори филиала си в Копенхаген. Причината е промяна в местния закон за таксиметровите превози, която управляващите се канят да приемат въпреки настояването от страна на Uber да не го правят.

"Правителството подготвя нов закон, който ще превърне пребиваването ни тук в несъстоятелно“, заяви говорителят на Uber Хари Портър.

Според него новите нормативни изисквания, които задължават такситата и автомобилите за наемане (включително и споделено пътуване) да имат сензори за заетост на местата и апарати за отчитане, е тотално "в грешната посока".

По думите му това ще остави 2 хил. действащи лицензирани шофьори, както и още 300 хил. души, които използват приложението, във „висящо“ положение. Причината е, че датската прокуратура приравнява транспортната услуга, която предоставя Uber, с незаконните таксита на територията на страната и третира дейността на компанията като „извън закона“. Все още се очаква съдебно решение по казуса.

Освен това, новите правила предвиждат и таван от 125 шофьори, които могат да бъда лицензирани за тримесечие. По този начин ще ни отнеме поне година да издадем разрешителни на всичките ни шофьори, обясни още Портър.

Той добави още, че компанията ще продължи с опитите си да убеди правителството да се откаже от новите правила, но междувременно ще се подготвят да изтеглят бизнеса си от Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още