IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter - поредният технологичен гигант, който влиза в конфликт с Китай

Пекин твърди, че Twitter трябва да спре акантите клеветящи Китай, но социалната мрежа се бори с дезинформацията, идваща от страната

15:33 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Китай заяви днес, че Twitter трябва да спре акаунтите, които клеветят азиатската страна, ако иска да се бори с дезинформацията, посочвайки, че именно Китай е най-голямата жертва на фалшивите новини, предава Ройтерс.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин заяви на брифинг пред репортери, че много от платформите съдържат лъжи за Китай и има нужда от обективен поглед към китайските гласове.

Пекин блокира Twitter в континенталната част на Китай.

От своя страна, Twitter свали хиляди акаунти, свързани с Китай, които са част от „манипулативна и координирана“ кампания за разпространение на дезинформация по различни теми, включително протестите в Хонконг и коронавируса, пише CNBC.

Социалната мрежа заяви, че 23 750 акаунта, които са разпространявали „геополитически позиции в ползва на Комунистическата партия на Китай“, са били премахнати. Други 150 хил. акаунта, създадени, за да рекламират това съдържание, също са били отстранени.

Те са туитвали предимно на мандарин и са промотирали „измамни твърдения за политическата динамика в Хонконг“, посочва Twitter.

Министерството на външните работи на Китай не е открито веднага за коментар.

Държавната кампания в Twitter подчертава промяната в тактиката на Пекин, която напомня повече на начините, по които Русия разпространява дезинформация онлайн, твърди Австралийския институт за стратегическа политика, който е анализирал наскоро свалените акаунти.

Най-новите разкрития на Twitter са в противоречие с отричането на Китай, че се започнала компания за разпространение на дезинформация в социалната мрежа.

Протестите в Хонконг, отговорът на Китай срещу коронавируса и Тайван са сред темите, за които подкрепените от държавата акаунти са туитвали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още