IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC започва масово производство на новия процесор на Apple

Това приближава компанията от Купертино с още една крачка към своята цел да замени проектираните от Intel централни процесори със свои

14:16 | 27.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Следващото поколение Mac процесори, проектирани от американския технологичен концерн Apple, навлизат в етап на масово производство този месец, съобщава Nikkei Asia Review, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Това приближава Apple с още една крачка към своята цел да замени проектираните от Intel централни процесори (CPU) със свои.

Доставките на специализираните чипове, условно известни като M2, могат да започнат още през юли и да бъдат внедрени в новите версии на MacBook, които се очаква да бъдат пуснати в продажба през втората половина на годината. 

Новата технология е подобна на своя предшественик – персонализирания процес M1, който беше пуснат за пръв път в MacBook Air, MacBook Pro и Mac mini миналата година. Тя интегрира CPU, графичните процесори и ускорителите на изкуствен интелект, събирайки всичко в един чипсет.

Според източниците въпросната технология ще се използва и в други устройства на Mac и Apple.

Новият чипсет се произвежда от ключовия доставчик на Apple Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., използвайки иновативна технология, известна като N5P. Производството на такива усъвършенствани чипсетове отнема най-малко три месеца.

Преди седмица Apple представи нови модели на своите iMac и iPad Pro, които са снабдени с процесори M1. Компанията заяви, че М1 предлага производителност на процесора, която е до 85% по-бърза от чипсета на Intel.

Apple за първи път представи M1 в края на 2020 г. като заяви, че ще ѝ трябват две години, за да прекрати напълно използването на продуктите на Intel.

Решението на Apple да започне да употребява свои чипсетове нанесе удар на Intel, най-големият производител на микропроцесори в САЩ, който в продължение на десетилетия доминираше в тази индустрия със своята чип архитектура X-86.

Благодарение на дистанционната работа заради коронавируса доставките на продуктите Mac нарастват с 29% до 23,1 милиона броя през 2020 г., според данни на IDC. В периода януари-март Apple е доставила 6,69 милиона устройства Mac, което е със 111% повече от предходната година.

Apple се нарежда на четвърто място в света при производството на компютри, като компанията е изпреварвана от Lenovo, HP и Dell Technologies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още