IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп помилва бившия инженер на Google Антъни Левандовски

Инженерът, който открадна търговска тайна от компанията, така и не стигна до затвора

10:07 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че e помилвал бившия инженер на Google, който беше осъден за кражба на търговска тайна от компанията за разработката на автономни коли няколко месеца преди да оглави конкурентното звено в тази област на Uber Technologies, предава Ройтерс.

На 18 август миналата година 40-годишният Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор, след като през март се призна за виновен. Той не е в ареста, но съдия беше заявил, че може да влезе в затвора, след като пандемията на Covid-19 утихне.

Белият дом заяви, че Левандовски е „платил значителна цена за действията си и планира да посвети талантите си в името на общественото благо“.

Waymo, звеното на Alphabet за технология за автономно управление на коли, което се отдели от Google, отказва да коментира въпроса. Преди това компанията описа престъплението на Левандовски като „предателство“, а присъдата му като „победа на законите за търговската тайна“.

Помилването беше подкрепено от няколко лидери от технологичната индустрия, които застанаха зад Тръмп, включително инвеститорите Питър Тийл и Blake Masters, както и предприемача Палмър Лъки, посочва съобщение на уебсайта на Белия дом.

Левандовски е прехвърлил повече от 14 хил. файла на Google, включително графици за разработка и дизайн на продукти, на личния си лаптоп, преди да напусне и докато е договарял постъпването си в Uber.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още