IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима директори на Samsung подадоха оставка след обвинения в корупция

Наследникът на империята Ли Джае-йон, който също бе подведен под отговорност, не е сред напускащите

10:32 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трима високопоставени кадри на най-големия южнокорейски конгломерат Samsung днес подадоха оставка, след като им бяха повдигнати обвинения за корупция като част от мащабен скандал, разтърсващ страната от месеци, съобщи компанията, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Ли Джае-йон, наследникът на империята и вицепрезидент на компанията за електроника Samsung Electronics, който също бе подведен под отговорност, не е сред напускащите предприятието, посочва АФП.

Samsung обяви също, че разпуска бюрото си за корпоративни стратегии, отговарящо за всички важни решения на конгломерата и изпълняващо ролята на "нервен център" за широкомащабната дейността. Като причина бе посочен и неотдавнашният арест на Ли Джае-йон заради твърдения за подкупи във връзка с корупционен скандал, който заплашваше да свали от власт южнокорейската президентка Пак Гън-хе.

Ли Джае-йон на практика ръководи Samsung, откакто баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 г.

Компанията е обвинена, че е направила дарения на стойност 43 млрд. вона (36,3 млн. долара) на неправителствени организации, свързани с Чхое Сун-сил, близка приятелка на южнокорейската президентка, в замяна на президентската подкрепа за спорно сливане.

В изявлението, цитирано от Ройтерс, Samsung уточнява, че оставка са подали водещи шефове на групово равнище, сред които заместник-председателят Чхуе Ги-сон и президентът Чхан Чхун-ки. Допълва се, че филиалите ще се управляват самостоятелно чрез сътрудничество между главните изпълнителни директори и директорските бордове на отделните фирми.

Обвинения за корупция и злоупотреба ще бъдат повдигнати срещу още четирима ръководни кадри.

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още