IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от българските картодържатели искат да плащат със смартфони

До края на тази година всички ПОС терминали в България ще бъдат безконтактни, съобщи Ваня Манова, мениджър за България и Македония в Mastercard

12:08 | 12.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три четвърти (83%) от потребителите на възраст между 18 и 24 г. биха желали да използват своите мобилни телефони за разплащания, показват данните от изследването MasterIndex 2018 на Mastercard.

Проучването показва, че те искат да използват своя смартфон за онлайн трансакции чрез мобилни приложения и за разплащания в търговската мрежа като просто докоснат мобилното устройство до безконтактен терминал, съобщиха от българския офис на платежната технологична компания.

„Тъй като до края на тази година всички ПОС терминали в България ще бъдат безконтактни, мобилните разплащания са естествената следваща стъпка в развитието на пазара", сподели Ваня Манова, мениджър за България и Македония в Mastercard. "Нещо повече – в страната ни навлизат безконтактни банкомати и потребителите скоро ще могат да теглят пари от банкомат, използвайки мобилния си портфейл - бързо, безопасно и удобно.“

Според данните от MasterIndex 2018 най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80%) заявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.

Потребителите в нашата страна използват мобилния си телефон главно за обаждания (96%), достъп до социални мрежи (77,1%), сърфиране в интернет (71,9%), чат (59,8%), работа и достъп до електронна поща (58,7%) и правене на снимки (66,8%).

Когато имат възможността да използват своето мобилно устройство за разплащания, 50% от потребителите биха използвали услугата при пазаруване в супермаркети, 40,7% – за плащане на сметки, 27,3% - за покупки на дрехи и обувки.

Всеки пети потребител би използвал мобилния си телефон за плащане в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи.

През последната година значително се е увеличил делът на картодържателите, които биха използвали мобилния си телефон за безконтактни плащания в супермаркетите (50% през 2018 г. срещу 42% през 2017 г.).

Наблюдава се нарастване на предпочитанията към мобилни разплащания сред картодържатели на възраст между 35 и 44 години, сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти.

Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на положителните нагласи на потребителите към иновативни методи на плащане, така и на удобството и безопасността на мобилните трансакции, отчитат в Mastercard.

Всеки трети българин използва повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа на ден пред своето мобилно устройство, което поставя България на лидерска позиция в Европа, показват данните от международното изследване на Mastercard Mastercard's Innovation Study, проведено през 2017 г.

70% от българите посочват телефона като предпочитана алтернатива за извършване на плащане. Също така 34% от сънародниците ни биха използвали таблетите си за извършване на плащания, а 16% биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни.

Investor.bg припомня, че първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 г. Той е издаден от Първа инвестиционна банка и оперира под технология на Mastercard. Две години по-късно, благодарение на добрата безконтактна инфраструктура, развитието на пазара и технологичния напредък, българските потребители вече могат  да избират между четири мобилни портфейла: на мобилния оператор A1, myFibank, iCard и приложението phyre – всеки от тях базиран на технология на  Mastercard.

България е сред малкото европейски пазари, на които финтех компании, оператори на мобилни мрежи, небанкови институции и други нетрадиционни участници навлизат на пазара на мобилните разплащания. По този начин хиляди потребители ежедневно използват мобилния си телефон като безконтактна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivo_naegal
преди 5 години
абе някой пробвал ли е phyre?Виждам, че са дали някакъв промокод PHYREPROMO2, който дава 2лв. в приложението - fair enough за който иска да се възползва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още