IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Разкодирането на iPhone ще е "лошо за Америка"

Изпълнителният директор на Apple е готов за битка с ФБР

17:53 | 25.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че приемането на молбата на ФБР да разкодира iPhone, принадлежал на един от стрелците в Сан Беранрдино, ще бъде „лошо за Америка“ и ще създаде легален прецедент, който ще повлияе на много американци, предава Ройтерс.

"Някои неща са трудни, някои неща са правилни, а други са и двете – това е едно от тези неща“, коментира Кук пред ABC News в първото си интервю, след като съдът нареди на компанията да разбие защитата на телефона, за да помогне за разследването. Той добави, че правителството е поискало „софтуерния еквивалент на рака“. Самият Кук планира да говори с президента Барак Обама директно за това дискусията да поеме „в по-добра посока“.

След това, запитан дали Apple ще бъде подготвена да се бори по този случай във Върховния съд, Кук заяви, че е готов напълно да се изправи пред проблема.

По думите му също така е трябвало да има по-добър диалог с администрацията на Обама преди решението на Министерството на правосъдието да стигне до федерален съдия в Калифорния.

„Разбрахме за случая от медиите, а аз не смятам, че това е начинът, по който трябва да се случват нещата, и не смятам, че нещо толкова важно за тази страна трябва да се прави по този начин“, коментира Кук.

Apple обяви публично, че планира да се противопостави на съдебната заповед и до петък трябва да даде официален отговор. Технологичният гигант твърди, че заявките до компаниите да хакват собствените си устройства растат и същевременно подриват дигиталната сигурност.

"Това би било лошо за Америка“, обясни Кук. „Освен това ще създаде прецедент, за който смятам, че ще засегне много хора. Смятам, че правим правилния избор“, посочва той.

Някои технологични компании застанаха на страната на Apple, докато други просто направиха изявления в подкрепа на дигиталната сигурност.

Правителството многократно настоя, че заявката в случая няма да доведе до „задна вратичка“, от каквато всички се опасяват.

Повече технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още