IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Оптимист съм за решаването на кризата с коронавируса

Според главния изпълнителен директор на Apple кризата няма да повлияе дългосрочно

12:56 | 29.02.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че вярва, че Китай овладява ситуацията с коронавируса, пише CNBC.

„Ако погледнете данните за случаите, те намаляват с всеки изминал ден. Аз съм много оптимистично настроен“, коментира Кук в интрвю за Fox Business.

Въпреки че по-голямата част от случаите на COVID-19 са в Китай, през последните дни властите отчитат спад на новозаразените.

Оптимистичните коментари на Кук са един от първите сигнали, че китайската верига на доставките започва да се връща бавно към работа. През февруари Apple предупреди, че няма да успее да изпълни прогнозата за приходите си за текущото тримесечие, тъй като епидемията може да засегне доставките на iPhone по света, както и заради по-ниското търсене в Китай.

Apple сглобява по-голямата част от смартфоните си и купува значителна част от компонентите от Китай, а заводите в страната се връщат бавно към пълния производствен процес след Китайската нова година заради карантината и по-малкото работници, тъй като мнозина не могат да пътуват заради рестрикциите.

По думите на Кук заводите започват отново да отварят врати. Той вярва, че фокусът вече не пада върху Китай, а върху Южна Корея и Италия, които обявяват нарастващ брой случаи на заразени.

„Нашата верига на доставките в Китай е по-важна, но имаме добър бизнес и доставчици в Южна Корея, като и доставчици и добър бизнес в Италия“, допълва Кук. „Трябва да видим как ще се развие ситуацията“.

Кук показа увереност, определяйки коронавируса като „временно състояние“, а не „нещо дългосрочно“. Той подчерта, че по-ниските цени на акциите могат да са нещо добро за Apple, като се има предвид, че в момента тя извършва обратно изкупуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Ами да преместят заводите у нас. Тук няма случаи на зараза. А домашната ракия е естествено средство против вируси. Тук хората трябва да умират от цироза, а не от някакви китайски измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Как няма да си оптимист, като бизнеса ти зависи от спирането на заразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още