IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук критикува европейския закон, който може да повали App Store

Законът за цифровите пазари би позволил инсталирането на софтуер на трети страни, който заобикаля магазина за приложения на гиганта

11:19 | 17.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Лидерът на Apple Тим Кук отправи критика към новите предложения за европейски правила, целящи да ограничат властта на американските технологични гиганти. Той заяви, че те могат да представляват риск за сигурността и поверителността на iPhone, предава Ройтерс.

По време на първия си публичен коментар за Закона за цифровите пазари (DMA), предложен от антимонополния лидер на ЕС Маргрете Вестагер, Кук каза, че части от него са добри, а други не са. Той се опасява, че проектозаконът ще доведе до инсталирането на повече приложения, които не са качени в App Store на Apple.

„Да вземем пример с това, което не мисля, че е в най-добрия интерес (на потребителя): настоящият език на обсъждания на Закона за цифровите пазари би довел до принудително инсталиране на софтуер на трети страни на iPhone”, коментира главният изпълнителен директор на Apple по време на VivaTech, най-голямата технологична конференция във Франция.

„И това би бил най-добрият начин за качване на приложения в iPhone”, допълва той. „Това ще разруши сигурността на iPhone и много от инициативите за поверителност, които вградихме в App Store, или етикетите за нарушаване на неприкосновеността и прозрачността на проследяването на приложения“.

По-рано този месец евродепутатът Андрес Шваб, който ръководи проверката на проектозакона в Европейския парламент, заяви, че иска да подобри законодателството и да ограничи обхвата му до големите компании като Google, Amazon, Apple и Facebook.

Apple Ще участва в дебата и ще се опита да намери път напред, каза още Кук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Мише повярвай ми пробвал съм всякакъв хардуер (потребителски) .... софтуер също. Ползвам линукс (red hat) още от 1998-*** година. Юникса на macos в момента е по добър дори и от юникса на microsoft защото те ползват същата основа на bsd :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Първата си ябълка пробвах още през 1986-та година. Нашия Правец 8М беше една несполучлива кражба ! Качеството на флопитата от Пазарджик и Стара Загора под всякаква критика ! Трябва да буташ дискетата за Дрол например. По късно ползвах и други apple устройства. До момента нямам нито едно повредено у-во на apple !!! Включително и този компютър по горе. Таблети, макбуци, iphone 3 и т.н. всичко все още работи дори и батерия не съм сменял. За разлика от няколкото самсунга които заминаха вече.... Мога смело да кажа,че ябълката си е все още недостижима :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
мише , разрешени - забранени ти и в двата случая нема да си купиш ябълка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
прайлно и даже ако ги забранят и тия нещacтници ош по добре .... аре чал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още