IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще ползва чипове на Intel в колите си

Автомобилният производител обърна гръб на Nvidia и бързо намери нов партньор

09:24 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Екрани за информация и забавление в колите на Tesla вече ще бъдат захранвани от производителя на чипове Intel, след като производителят на електромобили замени Nvidia за тази функция, пише Bloomberg.

Tesla Model 3 и новите версии на други коли на компанията вече ще разполагат с процесорни модули на Intel, посочва информационната агенция, като се позовава на анонимни източници, запознати с въпроса.

Tesla и Intel отказват да коментират въпроса. Nvidia не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Новите автомобили включват много повече електроника от някогашните, което прави автомобилния сектор все по-важен за производителите на чипове.

Книжата на Nvidia се радват на скок през последните две години отчасти заради бизнеса с производителите на коли. Повечето от новите приходи идват от новите системи за таблата на колите, които контролират източниците на забавление и информация за шофьорите.

От своя страна Intel, която е най-големият производител на чипове в света, се опитва да намали своята зависимост от персоналните компютри и да привлече автомобилните производители, убеждавайки ги, че те се нуждаят от мощни процесори, за да направят превозни средства, които сами да взимат повече решения. Intel не разкрива колко приходи получава от този пазар. През последното тримесечие компанията отчете приходи от продажби на компоненти за коли в размер на 142 млн. долара или около 6% от общите ѝ приходи.

Книжата на компанията повишиха стойността си с близо 1% и приключиха търговията в Ню Йорк на цена от 37,47 долара. Тези на Nvidia завършиха борсовата сесия на цена от 171,96 долара, повишавайки цената си с 0,6 на сто, след като записаха ръст от близо 4,5% по-рано през деня.

Въпреки че Tesla все още е малък играч на автомобилния пазар, тя е продала 76 хил. превозни средства през последната фискална година и е сред компаниите, които имат амбиции да пускат нови технологии на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още