IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да помогне за създаването на батерии за обдишватели

Изпълнителният директор на ResMed, която прави респираторни машини, разкри, че редица компании предлагат подкрепата си

16:43 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на производителя на медицинско оборудване ResMed Мик Фарел обяви, че компанията му увеличава производството на обдишватели през последните 90 дни, в опит да отговори на нарастващото глобално търсене, докато страните се борят с пандемията на коронавируса.

Обдишвателите са най-търсените уреди в момента, тъй като вкарват въздух и кислород в белите дробове на пациентите през тръби, вкарани през устата и трахеята. Те могат да помогнат на пациентите да оцелеят и да се възстановят от респираторните проблеми, предизвиквани от вируса.

За да помогнат за справянето с тази липса, предвид спешната ситуация в света, от ResMed търсят помощ в производството на част от 500-те компонента, необходими за нейните по-развити обдишватели. Компанията получава предложения за помощ от някои от най-големите космически и автомобилни компании, както и такива в областта на отбраната, в това число и Tesla, посочва Фарел.

ResMed е направила десетки хиляди обдишватели от висок клас през 2019 г., а целта ѝ е да удвои или утрои производството в следващата година, като даде машините на болници в Сингапур, Италия и Съединените щати.

„Получихме предложения от Tesla, от много други автомобилни производители, от някои от най-големите космически компании в света и компании от отбраната, които могат да помогнат с пръстени, екрани и винтове“, посочва Фарел в интервю за CNBC.

Той допълва, че ResMed може да използва помощта на Tesla с литиевойонните батерии, но не разкрива дали компаниите са говорили за сътрудничество в тази посока.

Освен това Фарел поздрави главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX за закупуването и разпространението на по-ниския клас машини ResMed BiPAP, които компанията рекламира като „неинвазивни обдишватели“. Тези устройства бяха изпратени на болници в Ню Йорк, които ги поискаха.

„Смятам, че това, което Илон направи, е страхотно“, коментира Фарел.

Наскоро Мъск заяви на своите близо 33 млн. последователи в Twitter, че той и Tesla са закупили въпросните респираторни машини от неназован източник в Китай.

Тази седмица той добави: „Имаме допълнителни одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата обдишватели. Ще ги доставим до болници по света в регионите, в които доставя Tesla. Устройствата и доставката са безплатни. Единственото изискване е, че респираторите ще отидат при пациенти, които сега се нуждаят от тях, а няма да стоят на склад“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още